U tartufe cijelo ljeto, legalizirati noćno kopanje


Klub zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru uputio je ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću zastupničko pitanje vezano uz donošenje Pravilnika o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta kojim se, između ostalog, treba regulirati sakupljanje tartufa. IDS-ov zastupnik Giovanni Sponza u ime Kluba IDS-a zatražio je od ministra Ćorića odgodu donošenja spomenutog Pravilnika jer ministarstvo nije uvažilo primjedbe koje su tijekom e-savjetovanja dali tartufari iz Istre niti je prilikom izrade pravilnika konzultiralo stručnjake i udruge iz Istre.

Tri su glavna razloga zbog kojih se traži odgoda donošenja Pravilnika, a to su: propisani termini za kopanje Crnog ljetnog tartufa, zabrana noćnog tartufarenja i broj pasa za odlazak u tartufarenje, navode u IDS-u.

Crni ljetni tartuf dostiže punu zrelost u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna, ovisno o području nalazišta, i jedan je od najrasprostranjenijih vrsta tartufa te zato ne može biti govora o njegovoj ugroženosti. Pravilnikom se predviđa zabrana kopanja Crnog ljetnog tartufa u svibnju i u kolovozu što je u potpunosti nelogično jer će dovesti do toga da će se u jeku turističke sezone i u predsezoni uvoziti tartufi za posluživanje u ugostiteljskim objektima dok će u istarskim šumama biti tartufa koji se ne smiju kopati.

Pravilnik nadalje zabranjuje sakupljanje tartufa između 22 sata i šest sati ujutro. Prijedlog Udruge tartufara bio je da se dopusti sakupljanje tartufa od 0 do 24 sata jer noćno tartufarenje olakšava rad i ljudima i psima u ljetnim mjesecima kada su temperature previsoke da bi se tartufarilo danju.

Posljednja sporna odredba Pravilnika za koji je Klub IDS-a tražio odgodu stupanja na snagu odnosi se na broj pasa za odlazak na tartufarenje koji je ograničen na samo dva pasa. Traži se da se omogući korištenje dva dresirana pasa i jednoga u postupku dresure kako bi se na taj način mogli pravilno dresirati novi psi. Navedeno se traži i zbog toga što nije poznato da postoji studija koja dokazuje da veći broj pasa tartufara negativno utječe na rast i razvoj tartufa.

Zbog svega navedenog, zaključio je Sponza u svojem obraćanju ministru Ćoriću, tražimo da se odgodi donošenje Pravilnika kako bi imali vremena razmotriti sve primjedbe i dodatno se konzultirati s zainteresiranim stručnjacima i udrugama koji će sagledati sve socijalne i ekonomske posljedice njegova donošenja. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter