U tal.školama smije biti manje od 7 učenika u razredu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar obrazovanja Vedran Mornar popustio je pod pritiskom predstavnika nacionalnih manjina koji su proteklog petka jasno dali do znanja kako više neće podržavati Vladu ukoliko Ministarstvo obrazovanja ne odustane od kriterija po kojem bi se ugasili razredi u srednjim manjinskim školama koji broje manje od sedam učenika.

 No, odmah nakon toga uslijedila je reakcija prozvanog ministarstva koje je zatražilo da se o ovoj temi s predstavnicima manjina razgovara na sastanku. Tako su se u ponedjeljak s ministrom i njegovim suradnicima sastali predstavnici talijanske, bošnjačke, češke, romske i mađarske nacionalne manjine koji su s novim ministrom Vedranom Mornarom očito vrlo brzo našli zajednički jezik.

- Nakon što je ministar čuo naše argumente, obećao je da će spornu odluku povući i staviti van snage. S bivšim ministrom Željkom Jovanovićem jednostavno se nije moglo razgovarati i ovo je prvi put da smo nakon dvije i pol godine imali priliku razgovarati s ministrom obrazovanja. Kada je Jovanović došao u Pulu i posjetio Talijansku gimnaziju i tada je zaobišao komunicirati s parlamentarnim zastupnicima manjina, no to je očito stvar njegova karaktera, kazao je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin koji smatra da je za cijelu ovu halabuku kriva loša komunikacija s Jovanovićem.

Naglasio je da će se ukinuti odluka o minimalnom broju učenika koja je u ovom obliku itekako mogla ugroziti opstojnost i funkcioniranje škola na manjinskom jeziku i pismu.

"S ministrom Mornarom dugo smo razgovarali i iako je prethodno bio upoznat s odlukom koju je donio njegov prethodnik, zapravo nije bio upoznat s činjenicom da je odluka Ministarstva suprotna Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, međunarodnim ugovorima kao i odluci Ustavnog suda iz 1997., po kojoj bi takav kriterij o minimalnom broju učenika zapravo ograničio i umanjio pravo na školovanje na manjinskom jeziku i pismu. Dakle, odluka se povlači te će se donijeti nova odluka kojom se ukida sporna minimalna brojka od sedam učenika. Naravno da smo zadovoljni", kazao je Radin koji je ponovio da se komunikacijom sve može riješiti.

Također, naglasio je da je cijela ova buka popraćena i u talijanskim medijima, a o mogućem ukidanju talijanskih razreda govorilo se i na sjednici regionalnog parlamenta  Friuli-Venezia-Giulia, a navodno je stvar stigla i do predsjednika Republike Italije. Bilo je samo pitanje, ne dana već sata, tvrdi Radin, kada bi reakcije stigle i iz ostalih zemalja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter