U Talijanskoj uniji "siluju demokraciju"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici oporbenog bloka "L'Unione per la Comunita" Talijanske unije, koji je na prošlim izborima usvojio 42 posto glasova, u petak su na konferenciji za novinare ocijenili da se na prvoj radnoj skupštini, održanoj u Rijeci i Puli,  moglo vidjeti da ce vecina provoditi svoje inicijative bez mišljenja oporbe.

- Predsjednik Talijanske unije Furio Radin i predsjednik Izvršnog vijeca Maurizio Tremul ce zajedno s nekompetentnom predsjednicom Skupštine Florianom Basanesse Radin i dalje provoditi 'silovanje' demokracije. Zbog njihovog nedjelovanja Talijanska unija ce pocetkom iduce godine Italiji morati vratiti deset milijuna eura koji nisu utrošeni, a istodobno su mnoge talijanske zajednice i Edit u kolapsu, kaže Luciano Monica.

Gianclaudio Pellizzer je podsjetio da celnici Unije nisu prihvatili njihovu inicijativu da sjednice Skupštine budu subotom, vec one pocinju u vecernjim satima tijekom radnog tjedna pa se stoga produžuju na dva dana. Materijali i nadalje stižu nekoliko dana prije sjednice, a ne propisanih osam dana ranije. Usto, upozorio je da je Tremul, nakon što su mu predocene razlike u tekstu statuta koji je usvojen na sjednici Skupštine i onog na službenoj web-stranici Talijanske unije, jednostavno potonji uklonio, umjesto da pokrene izradu novoga.

Kad je rijec o katastrofalnom položaju Edita, oporbeni vijecnici kažu da je skandalozno što ih o tome na sjednici Skupštine nisu obavijestili direktor Silvio Forza i predsjednik Nadzornog odbora Roberto Battelli. Najavili su da ce se u slicnom položaju naci socioekonomski programi, koje ce Italija puno slabije financirati jer su loše vodeni. Iz razgovora s talijanskim veleposlanikom i konzulom saznali su da se jedino nece reducirati financije za predškolske i školske ustanove, a svi ostali izdaci ce se preispitati.

Oporbeni vijecnici na kraju su zahvalili vladajucima što u tajnom glasovanju nije prošao prijedlog Radina i Tremula za novi Nadzorni odbor Unije, u koji nije uvršten ni jedan vijecnik oporbe. Podsjecaju da nisu dobili ni jedno mjesto predsjednika skupštinskih odbora, kažu da im ovo glasovanje pokazuje da su i vijecnici vecine za dijalog. (A. POKRAJAC)


Radin: To je providno i nepotrebno

- Ovo je prvi put da me se optužuje za 'silovanje', ironicno je na optužbe oporbenog bloka odgovorio dr. Furio Radin. - Kada se takvo 'silovanje' obrazlaže sastancima u neke dane, a ne u neke druge, postaje jasno da je zavladala posvemašnja konfuzija. Nema razloga odgovarati na takve optužbe, ali cu reci da se možemo dogovoriti i za sastanke drugim danima, u kojima ce oporba imati bolji bioritam, dodaje Radin.

Takoder tvrdi da je neosnovana sumnja da je zbog nedjelovanja njega i Mauzia Tremula propalo deset milijuna eura. - Istina je da postoji svota od pet milijuna eura koja još nije potrošena. To je svojevrsna ušteda. Upravo pregovaramo s Ministarstvom vanjskih poslova Italije da bi taj novac alocirali na druge projekte, a jako sam inzistirao, što je oporba podržala, da se dva milijuna eura daju na autonomno upravljanje lokalnim talijanskim zajednicama koje su na rubu funkcioniranja, kaže Radin.
On se oštro protivi prozivanju Floriane Basanesse Radin. - Bivša gradonacelnica Umaga osoba je visokih moralnih vrijednosti, koju su vijecnici izabrali za predsjednicu skupštine, pa bi trebali prema njoj imati poštovanja. Mogao bih spomenuti i njezine probleme oko imenovanja za ravnateljicu osnovne škole u Novigradu, kazao je. - Nevjerojatno je da se naša oporba ne usudi napasti vlast ili policiju, ali je spremna javno oprati veš Talijanske unije. To je providno i nepotrebno. Pozivam ih na suradnju, porucuje Radin. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter