U tajnim službama ljudi povezani s političarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je štetnima po profesionalnost službe i nacionalnu sigurnost ocijenio zapošljavanja djelatnika sigurnosnih službi mimo standardnih procedura i kriterija te će stoga predložiti sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na tu temu, priopćeno je danas iz njegova Ureda.

Predsjednikov prijedlog uslijedio je nakon današnjeg teksta u Novome listu u kojem se tvrdi da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, u vrijeme kada je bio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), zaposlio osobu koja je višekratno padala na sigurnosnoj provjeri.

- U povodu medijskih napisa o zapošljavanju pojedinih djelatnika sigurnosnih službi mimo standardnih procedura i kriterija, predsjednik Republike ističe da je riječ o postupcima koji štete profesionalnosti službi i nacionalnoj sigurnosti. Osobe koje su primljene mimo procedure moraju napustiti službu, a oni koji su ih primili na nezakonit način, moraju odgovarati za to, piše u priopćenju.

Dodaje se da u službama radi više osoba rodbinski povezanih s medijima, političarima ili drugim djelatnicima sigurnosnog sustava.

- Predsjednik Republike će tražiti da se provjeri jesu li pri njihovom primanju u službu poštovani propisani postupci i profesionalni standardi. Zabrinjavajuće je i što se pojedini dokumenti SOA-e koji imaju povjerljivu narav, pojavljuju u medijima, a da nisu deklasificirani. Nezakonitosti u radu službe mogu se i moraju otklanjati i bez nezakonitog objavljivanja povjerljivih dokumenata, kažu u Uredu predsjednika.

Predsjednik Josipović stoga predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost s temom zapošljavanja u sigurnosnim službama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter