U svome vrtu uzgojio batat teži od pet kilograma

Daniel je ponosan na uzgojeni mega batat (B. PETROVIĆ)
Daniel je ponosan na uzgojeni mega batat (B. PETROVIĆ)

Devetogodišnji Puljanin Daniel Duras, učenik 3b razreda Osnovne škole Vidikovac, kada odraste želi biti agronom. Kako nam je ispričala njegova mama Adriana, njegova ljubav prema prirodi i biljkama započela je od malih nogu stoga su mu omogućili da ima svoj vrt u kojem, s puno ljubavi, sadi i brine se o različitim vrstama biljaka, voća i povrća. Svakodnevno provodi dosta vremena u vrtu gdje njeguje biljke bez štetnih i umjetnih dodataka.

Ono što je zanimljivo je da je prije nekoliko dana izvadio jako puno batata koji su izrazito zdravi. Jedan od njih postigao

je neuobičajenu veličinu i težinu čak 5.300 grama! Na svoj je urod jako ponosan te je želio pokazati ljudima kako se i bez umjetnih aditiva i dodataka može dobiti tako zdrav proizvod.

Kako nam je ispričao u vrtu je, pomažući svojoj baki Milki, počeo raditi kada je imao samo dvije godine, a tijekom godina baka ga je naučila kako se obrađuje zemlja, kako se biljke sade i njeguju.

- Sviđaju mi se biljke i volim se brinuti o njima, a najviše volim uzgajati voćke i povrće, rekao nam je Daniel i dodao da je ove godine tako uzgajao rotkvice, pomidore, salatu, blitvu, mladi luk i češnjak, a jako voli i pojesti ono što je sam uzgojio, posebice pomidore.

Na pitanje što mu sada predstoji od radova u vrtu, Danijel nam je stručno pojasnio da sada baka i on moraju "pognojiti zemlju kako bi se bila spremna za proljetnu sadnju", dok nam je na pitanje kakvu će sudbinu dočekati ogroman batat Daniel čak ponudio recept. Dakle, kako veli, batate treba oguliti i narezati na ploškice, začiniti i peći u pećnici, a zatim, prije nego što je gotovo pečen, posipati naribanim sirom i kratko zapeći. Tako je, veli on, najbolji. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter