U svjetskom smo vrhu po broju donora organa i to treba nastaviti

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Neprofitnoj organizaciji Hrvatskoj donorskoj mreži nedavno su na natječaju Zaklade Adris dodijeljena sredstva u visini od 36 tisuća kuna za prijavljeni projekt "Da, ja sam donor! - Program promocije Hrvatske donorske mreže". Ovaj je program HDM-a pripremljen ciljano za ovaj natječaj, a odabran je među 12 dobitnika iz područja natječaja Dobrota.

Podizanje svijesti

Kako nam je rekao predsjednik ove pulske udruge dr. Nikola Žgrablić, dobivena sredstva omogućit će im provođenje medijske kampanje na području Republike Hrvatske u obliku radio emisija, objava u tiskanim medijima, reportažama, web banerima na portalima i distribucijom donorskih kartica.

- Svrha kampanje je što više podići svijest u javnosti o potrebi doniranja organa za transplantacijsko liječenje. Kao što znate, Hrvatska je uz Španjolsku vodeća zemlja u svijetu po broju donora organa i transplantacija bubrega i srca. Međutim, rad u javnosti mora biti konstantan kako bi se zadržala ovako visoka razina podrške doniranju organa kakvu smo uspjeli dugogodišnjim radom i zalaganjem postići u Hrvatskoj. Hrvatska je 2016. godine imala 34,8 donora na milijun stanovnika i više od 80 transplantacijskih zahvata na milijun stanovnika, što nas stavlja na sam vrh u svijetu. Isto tako, prvi smo po broju transplantacija jetri i bubrega na milijun stanovnika u svijetu. Trenutno na aktivnoj listi čekanja imamo 190 pacijenata za bubreg, 34 za srce, 98 za jetru i 7 za gušteraču, a pulska je Opća bolnica prošle godine imala 7 donora, odnosno 42 donora na milijun stanovnika, što je više od hrvatskog prosjeka, rekao je Žgrablić.

Širenje donorske mreže

Hrvatska je, iako mala zemlja, u broju prikupljenih i presađenih organa, kao i u stopi multiorganskog doniranja, već niz godina u samom svjetskom vrhu. Uspostavljen je učinkovit sustav educiranih i licenciranih translantacijskih koordinatora, što omogućuje dobivanje organa od umrlih osoba uz privolu njihovih obitelji. Da bi se takvo što postiglo i održalo, neophodna je konstantna edukacija kako u zdravstvenom sustavu, tako i u društvu. U tome se posebno i s ponosom ističe sustavna edukacija srednjoškolaca na planu postmortalnog darivanja u redovitom obrazovnom sustavu, a jednako tako i sa studentima medicine.

HDM se afirmirala i izvan granica naše zemlje, pa tako predsjednik organizacije dr. Žgrablić ima vrlo važne funkcije u najvišim transplantacijskim tijelima Europske unije, posebice na području obrazovanja i licenciranja službenih koordinatora iz raznih zemalja. Predavač je i na polju moždane smrti, i to u susjednim i nekim izvaneuropskim zemljama. Upravo dr. Žgrabliću treba zahvaliti na izvrsnim transplatacijskim rezultatima u Hrvatskoj i na očuvanju života mnogih teških bolesnika, ali isto tako i na nepresušnoj volji za širenjem donorske mreže kojoj su se priključile mnoge plemenite obitelji i tako altruistički omogućile da se sačuvaju život i zdravlje velikom broju ljudi raznih dobi. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter