U svjetskoj eliti 10% čine istarska maslinova ulja

Duilio i Bosiljka Belić, vlasnici Olea B.B.(M.MIJOŠEK)
Duilio i Bosiljka Belić, vlasnici Olea B.B.(M.MIJOŠEK)

Prestižni vodič najboljih svjetskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja "Flos Olei 2015" predstavljen je danas u uljari Agrofin u Zambratiji kod Umaga pred brojnim uzvanicima, maslinarima, čelnicima gradova, općina i turističkih zajednica.

U vodiču Flos Olei 2015. su se ove godine pronašla brojna istarska ulja, njih 56, što nanovo dokazuje Istru kao posebni prostor izvanrednih maslinovih ulja i vrhunske gastronomije. Najviše bodova od svih hrvatskih ulja u ovogodišnjem izdanju dobilo je maslinovo ulje Olea B. B. iz Rapca zadobivši 97 od maksimalnih 98 bodova.

Tek bod manje dobila su maslinova ulja Belci, Ipša, Meneghetti i Tonin. Ocjenu 95 bodova dobila su maslinova ulja Basiaco, Zigante i Zubin, 94 boda Chiavalon, 93 boda Agrolaguna, Balija i Negri, 92 boda Agroprodukt, Al Torcio, Buršić, Grubić i Mate, 91 bod Capo, Cossetto, O.P.G., Cuj - Wine & Olive Oil, Torkop, 90 bodova uljara Babić, Reale O.P.G., Zanini, O.P.G. Guido itd.

Istarska dožupanica Giuseppina Rajko čestitala je maslinarima na uspjehu te istaknula da se on ponavlja iz godine u godinu što garantira kvalitetu, a rezultat je njihovog predanog rada. Direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević je naglasio da je za ovogodišnje izdanje vodiča na ocjenjivanje pristiglo preko dvije tisuće uzoraka iz cijeloga svijeta te da je u najuži izbor ušlo njih 500 od kojih je čak 56 uzoraka iz Istre, dakle više od 10 posto. To je za Istru zaista fascinantan podatak koji nije buknuo preko noći već je rezultat marljivog rada istarskih maslinara, kazao je Ivošević naglasivši da ocjene istarskih ulja rastu iz godine u godinu te da se kultura maslinarstva sve više širi, posebice u ugostiteljstvu.

Osnivač i izdavač čuvenog vodiča "Flos Olei" Marco Oreggia istaknuo je 20 najboljih proizvođača vrhunske kvalitete svijeta, čime su zaslužili ''nagrade za kvalitetu'' koje se dodjeljuju temeljem tehnologije prerade, kao i degustacijskom kategorizacijom proizvoda, među kojima je i jedno istarsko. Enio Zubin iz Umaga proizveo je monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje od sorte črnica pod nazivom Oio de Buščina, njegovano organski, a proglašeno je najboljim na svijetu u kategoriji monosortnih ulja srednje voćnosti.

Obilježena je deseta obljetnica prisutnosti istarskih maslinara u prestižnom vodiču, a prezentaciji su također, u svojstvu prijatelja Istre, prisustvovala tri ponajbolja talijanska maslinara koji su uvršteni u top 20 svijeta. (A. DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter