U svijetu uskoro više od 7 milijardi ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predvida se da ce 31. listopada u svijetu živjeti više od sedam milijardi stanovnika, a do kraja stoljeca bit ce ih 10 milijardi ili više, stoji u izvješcu koje je UN objavio u utorak.

Takoder se predvida da ce broj stanovnika polovinom stoljeca biti veci nego što se predvidalo prošlom prognozom prije dvije godine te da ce doseci 9,31 milijardu, umjesto 9,15 milijardi. To se objašnjava manjim mortalitetom i vecim natalitetom na globalnoj razini, nego što se prvobitno predvidalo.

Voditeljica pododjela za stanovništvo UN-ova Ekonomskog odjela Hania Zlotnik upozorila je kako bi se i ova predvidanja trebala uzeti "cum grano salis". Unatoc tomu, iz UN-ova Fonda za stanovništvo (UNFPA) objavljeno je kako ce 24. listopada poceti sedmodnevno odbrojavanje koje ce obilježiti niz dogadaja. 1998. u svijetu je zabilježeno šest milijardi stanovnika.

U izvješcu takoder stoji kako bi do 2100. na našem planetu moglo živjeti oko 10,1 milijardi ljudi. UN-ov dužnosnik Gerhard Heiling iznio je zanimljiv podatak prema kojemu ce se broj stanovnika Kine, u kojoj sada živi 1,34 milijarde ljudi do 2100. smanjiti ispod jedne milijarde, a stanovništvo Rusije ce se do 2050. sa sadašnjih 143 milijuna smanjiti na 126 milijuna, odnosno na 111 milijuna do 2100.


Podijeli: Facebook Twiter