U svijetu paralelnih realnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U fotoart-galeriji Batana otvorena je izložba "AKTUALNO 3 - U svijetu paralelnih realnosti", bijenalna, žirirana, tematska izložba recentnih radova clanova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Nakon njezina premijernog predstavljanja u Zagrebu, u muzeju Mimara u lipnju ove godine, Rovinj je drugi grad u kojem izložba gostuje, a svoje ce putovanje zakljuciti u listopadu u Narodnom muzeju u Labinu.

Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout. Uz nju selekciju radova obavili su Dubravka Jakelic Osrecki, voditeljica zbirke fotografija zagrebackog Muzeja za umjetnost i obrt, i Tomislav Maric, fotograf, predsjednik Umjetnickog savjeta ULUPUH-a.

- Bijenalnim izložbenim projektom "AKTUALNO" Sekcija za fotografiju ULUPUH-a od 2008. godine sukcesivno prezentira, u dvogodišnjem ritmu, recentno stvaralaštvo svojih clanova na zadanu temu. Pritom je osnovna koncepcija projekta istaknuta vec u samom njegovom nazivu, a temeljna ideja provlaci se svakim izdanjem "AKTUALNOGA", rekla je na otvaranju izložbe u Batani Gabout.

Trece izdanje "AKTUALNOGA" dalo je kroz radove 41 autora, njihova "svjedocenja" postojanja paralelnih svjetova, sugerirajuci nacin išcitavanja njihovih djela "dvostrukim pogledom - detektirajuci ono opipljivo - i naslucujuci neopipljivo.

Citajuci poeticnost - ali i parodiju i kritiku. Njihove fotografije izbjegle su onu vrstu konzumeristicke zbilje današnjih masmedija, koja je sva od banalnoga spektakla, jeftine dosjetke i prozirne senzacije. Naprotiv, one su osmišljene da budu primarno umjetnicke i autorske. I da istaknu ljepotu fotografskoga medija u kojem dominira likovnost i cvrst vizualni sustav utemeljen na invenciji i intuiciji".

Rovinjsko izdanje izložbe ULUPUH-a otvorio je medunarodni majstor fotografije Virgilio Giuricin. Prikazano je najbolje s izložbe u Mimari; najmanje jedna fotografija 41 autora te su tako svi zastupljeni na rovinjskom postavu. Inace, medu autorima su i troje iz Istre - Virgilio Giuricin, Denis Gržetic i Karmen Orlic. (A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter