U Svetom Petru nema nezaposlenih

Istarski zeleni pjat
Istarski zeleni pjat

Svečanom sjednicom općinskog vijeća Supetarci su proslavili Dan općine koji se slavu u povodu blagdana svetih Petra i Pavla kojima je posvećena njihova župna crkva. Ovom je prigodom u nazočnosti županove zamjenice Sandre Ćakić Kuhar, pročelnika županijskog odjela za poljoprivredu Milana Antolovića, te brojnih predstavnika susjednih jedinica lokalne samouprave, predstavnika javnog i društvenog života Pazinštine i drugih krajeva Istre općinski načelnik Mario Bratulić prigodnim govorom podsjetio na dosadašnje aktivnosti.

Budući da mu je ovo šesti načelnički mandat Bratulić je najprije zahvalo svima koji su na nedavnim izborima podržali njega i njegov tim. Dodajući kako sve ove godine nije bilo lako voditi općinu koja raspolaže skromnim proračunom, ali uz volonterski angažman, veliko zalaganje vijećnika i ostalih prijatelja Svetog Petra u šumi ostvareni su mnogi projekti. Tako je tijekom proteklih 20 godina Sveti Petar u Šumi postao mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja. Usprkos brojnim teškoćama do danas je riješena europski kvalitetna infrastruktura za svako domaćinstvo na području općine, rekao je Bratulić izdvojivši ceste, javnu rasvjetu, zbrinjavanje otpada, vrtić, školu, sportsku dvoranu i groblje, a veći je dio toga ostvaren EU sredstvima. U Svetom Petru u Šumi osiguran je smještaj za svako dijete, porođajnu naknadu dobiva svako dijete, a stipendije svi studenti. Osigurana je i pomoć svim umirovljenicima. Svim se učenicima osnovne škole sufinanciraju udžbenici, a od jeseni se uvodi i produženi boravak za učenike nižih razreda, najavio je Bratulić.

-Stvorili smo najbolji sajam kobasičarskih proizvoda u Europi, osigurali zaštitu kulturne baštine, kroz programe Maša po starinski, Makinača po starinski i učinili Sveti Petar u Šumi prepoznatljivim i nezaobilaznim punktom u kalendaru kulturnih, tradicijskih i sportskih događanja, ostvarivši poželjnu turističku destinaciju s gotovo 300 kreveta, rekao je Bratulić. Usprkos lošim i nedorečenim poreznim reformama koje umanjuju prihode lokalne samouprave, dodao je, odlučnije nago ikada Sveti Petar u Šumi nastavlja sa svojim razvojnim programima. Tako će pokrenuti rekonstrukciju cesta prema Pazinu i Krajcar brijegu, rekonstrukciju vodovodne mreže i započeti izgradnju sustava odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda kroz Istarski vodozaštitni sustav. Uz to uredit će se društveni dom Maldenica, a započet će priprema dokumentacije za polivalentni sportski i zabavni centar Plac.

- Uređenje poduzetničkog i turističkog kompleksa Stara farma na površini većoj od 30 tisuća metara četvornih, najznačajniji je projekt u narednom četverogodišnjem razdoblju. To će dati novu sliku i nove mogućnosti razvoja općine Sveti Petar u Šumi, a kroz opremanje industrijsko-obrtničke zone Škrpelj nastojat ćemo sačuvati i stvoriti nova radna mjesta, rekao je Bratulić. Dodajući kako će općina i nadalje provoditi populacijsku politiku koja, kroz skrb o djeci, daje pozitivne rezultate, ali i kako će kroz projekt Kardio-rekreacija i zdrav život osigurati uvjete za rekreaciju i sport mještana svih pokoljenja. Općina Sveti Petar u Šumi velike nade polaže u ruralni, kulturni turizam, ali i sakralni turizam, a osim u pješačke i biciklističke staze, kamp odmorišta planirana su ulaganja u projekte poput Adventa u Svetom Petru u Šumi i Križnog puta budućeg blaženika oca Daniela Hekića.

Sveti Petar u Šumi iznjedrio je u samo pet godina najkvalitetniji sajam kobasica u Europi, koji je uz trajnu financijsku potporu županijskih i vladinih institucija osigurao sigurnu budućnost, a zahvaljujući tvrtkama Valipile i Istarski supermarketi, koje su preuzele pogone Purisa u stečaju i drugom poduzetnicima, koje se potiče da zapošljavaju Supetarce, u Svetom Peru u Šumi nema nezaposlenih, istakao je Bratulić. Osvrnuvši se na turističke rezultate rekao je kako je lani ovdje ostvareno 20.285 noćenja, a u odnosu na lanjsko prvo polugodište, ove je godine broj noćenja na Supetašćini u istom razdoblju veći za 53 posto. Sve su ovo rezultati rada općinske uprave ali i njenih partnera i suradnika, stoga je na kraju izlaganja Bratulić posebno zahvalio istarskom županu Valteru Flegu, te Vladi na čelu s premijerom i ministrima koji su prepoznali potencijale općine Sveti Petar u Šumi i podržali njene projekte. Prije nego je uručio općinska priznanja Bratulić je zahvalo brojnim tvrtkama i ustanovama s kojim je u proteklom razdoblju općina Sveti Petar u Šumi uspješno surađivala.

- Iza nas su godine stvaranja i izgradnje, a danas se kao dio velike europske zajednice nalazimo pred novim izazovima u kojima nam Vlada i ministarstva fleksibilnom regulativom moraju pomoći u dobivanju euro šoldi, poručio je na kraju Bratulić.

U ime župana Valtera Flega uzvanike i goste pozdravila je njegova zamjenica Sandre Ćakić Kuhar naglasivši kako je Sveti Petar u Šumi sredina koja je prepoznala svoje potencijale i svoje najbolje proizvode.

- Uspjeli ste prepoznati svoju domaću kobasicu i sa svojim sajmom kobasica napraviti važan iskorak. Takve je inicijative Istarska županija uvijek prepoznavala i vrednovala, a i dalje će podržati i vrednovati sve lokalne programe i projekte koji doprinose kvaliteti života u Istri, rekla je uz čestitke u povodu Dana općine Sveti Petar u Šumi dožupanica Ćakić Kuhar.

Nagrade općine Sveti Petar u Šumi 

Plaketu općine Sveti Petar u Šumu dobile je Blanka Sinčić Pulić, predsjednica udruge Gustus za dugogodišnju pomoć u organizaciji i promociji međunarodnog sajam S klobasiciom u Europu. Povelje općine Sveti Petar u Šumi dobili su devedesetogodišnji Josip Turčinović za očuvanje i ostvarivanje tradicionalnih i obiteljskih običaja i Istarski supermarketi za potporu i sponzorstvo općinskih manifestacija, ali i pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, a Rina Pamić dobila je nagradu za najljepše uređenu okućnicu u 2017 godini.

Općinske Zahvale dobili su Jelena Bratulić za sudjelovanje na brojnim županijskim i međužupanijskim natjecanjima i za osvojeno četvrto mjesto na državnom natjecanju iz geografije. Tedi Pamić dobio je Zahvalnicu za postignute rezultate u atletici, a Mauro Zović za osvojeno šesto mjesto u umjetničkom klizanju na Svjetskim zimskim igrama Specijalne olimpijade u Austriji. U ime dobitnika nagrada općini Sveti Petar u Šumi zahvalila je Sinčić Pulić. (Mirjan RIMANIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter