U Svetom Martinu istukli 20 kilograma bakalara

Najbolji je bakala iz lesene sklede
Najbolji je bakala iz lesene sklede

Ukupno su pripremile dvadeset kilograma bakalara, dvočlane, tročlane i četveročlane ekipe deset mjesnih odbora buzetskog područja koliko ih se u Svetom Martinu natjecalo u izradi bakalara na bijelo, po starinski u skledi. Kulinarski ogled bio je neizvjestan do samog kraja, a pobjedu je odnijela ekipa MO Krušvari; Dejan Buršić i Denis Krušvar. Mladi dvojac očito se usavršio u izradi tradicijskog jela koji se od davnine povezuje uz Martinju, jer mu to nije prva pobjeda, predlani je također zauzeo prvo mjesto.

- Samo ga treba dovoljno dugo tući, odgovorili su na pitanje u čemu je tajna dobrog bakalara, Dejan & Denis, dok su kulinarski veterani iz prikrajka dobacivali kako je najbolji "bakala iz lesene sklede".

Svi natjecatelji dobili su kuhani bakalar i krumpir, sol, papar, česan, ulje, a poneki su dodali i svoj tajni sastojak. Priprema bakalara naporan je posao, više od sat vremena ručno su ga, drvenim kuhačama, tukli kršni momci, a jedini je mješovitu ekipu imao MO Buzet - Stari grad koji je doveo čak dvije natjecateljice; Nadiju Šestan i Karmen Klarić.

Spomenimo i da je najveću skledu od 52 centimetara promjera imala ekipa MO Vrh, kao i da su u Sveti Martin došla čak tri drvodjelca koji izrađuju drvene zdjele i kuhače, nekoć nezaobilazni inventar istarskih seoskih kuhinja; od toga su se dva natjecala; Mile Lončar iz Svetog Ivana i Zdravko Majcan iz Paladini, dok je Dorijana Sinčić iz Krbavčići izložila rukotvorine; sklede, njakvice, ukrasne košarice, košiće za sijeno. 

Na završnom sadržaju Martinje, pučke fešte u čast mjesnog zaštitnika, održana je i izložba mladih vina svetomartinskog područja. Sudjelovao je 21 proizvođač vina s 25 uzoraka. U Društvenom domu birana su najbolja vina po ocjeni publike. Prvo mjesto u konkurenciji crnih osvojio je Danilo Cerovac, a kod bijelih vina prvo mjesto pripalo je Damiru i Igoru Počekaju. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter