U Svetom Lovreču zaživjelo najveće uprizorenje živih jaslica u Hrvatskoj

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Uprizorenjem živih jaslica Sveti Lovreč je na najljepši način proslavio Božić. Ovaj se drevni grad večeras preobrazio u biblijski Betlehem u kojem se rodio Spasitelj, Isus Krist. Upravo se ovom događaju posvetio cijeli grad i više od 150 volontera koji su u povijesnim kostimima uprizorili jedan od najsvetijih kršćanskih događaja.

Radnja se odvijala po cijelom gradu, na gradskim ulicama i trgovima na kojima su predstavljajući stare zanate organizatori stvorili živu sliku života iz biblijskih vremena. Prolazeći uz radionice kostimiranih kovača, kamenoklesara, ribara, stolara, pletača košara, lončara, pčelara, travara, bačvara, izrađivača metli, pletilja, pekara i drugih obrtnika posjetitelji su polako silazili u prošlost u davna vremena velikih svetih događanja. Nakon tog putovanja u daleku prošlost pred njima se na placu pred crkvom ukazala trošna štalica, a u njoj Sveta obitelj koju je ove godine predstavljala obitelj Terlević. Oni su cijelo vrijeme događanja od 17, pa do 20 sati stajali u biblijskoj štalici poput one u kojoj se rodio Isus. Nad njima je lebdio arkanđeo pa su svi posjetitelji Svetog Lovreča, čim su došli na trg pred crkvom mogli vidjeti mjesto na kojem se rodio Krist, zapravo gdje su postavljene žive jaslice.

Uz mnoštvo posjetitelja Novorođenče su pohodila i sveta Tri kralja, članovi Konjičkog kluba "Istra" Manjadvorci koji su konjima ujahali u grad da bi malom Isusu udijelili darove. Kada su pronašli Isusa sjahali su i darovali su mu tri dara: tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast, smirnu kao čovjeku.

Osim što su se poklonili svetom prizoru posjetitelji su te prohladne ali ugodne večeri u Svetom Lovreču imali prigode pogledati jaslice koje je u župnoj crkvi sv. Martina postavio Vinko Laković, te jaslice koje je u svojoj konobi postavio Mario Herak.

Već osmu godina za redom Sveti Lovreč uprizoruje žive jaslice koje svake godine pohodi sve više i više posjetitelja iz raznih krajeva Istre, ali i turista koji Božićne blagdane provode u Istri. Veliki doprinos ovom ugođaju daju domaći volonteri koji najprije sudjeluju u izradi kostima, a na samom uprizorenju peku kruh i kuhaju vino, nude razne domaće proizvode: pršut, kobasice, pancetu i štošta drugo. Tako da svi posjetitelji uprizorenja Živih jaslica mogu okusiti mnoge okuse tog kraja. Oni koji to nisu kušali protekle nedjelje imaju to prigode učiniti na blagdan Sveta Tri Kralja, 6. siječnja 2018. godine.

Doista je ugodno prošetati Svetim Lovrečom u blagdanskom ugođaju, jer nakon što pogledaju jaslice posjetitelji mogu vidjeti i neke od starih zanata. Mogu pogledati kako se mijesi i u krušnoj peći peče kruh, kako se kuje ili u kamenu kleše korito, kako se izrađuju metle, pletu košare, blanjaju daske i još mnogo toga. U sklopu živih jaslica održava se i Božićni sajam na kojem se mogu nabaviti proizvodi lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poneki suvenir za uspomenu ili pak neki slatkiš, a djeca se mogu poigrati starinskim igračkama. Sve to nadopunjuje pjesma zbora koji pred župnom crkvom sv. Martina uz gitaru izvodi Božićne pjesme.

Namjerniku koji se želi prepustiti blagdanskom ozračju doista se može učiniti kao da je vrijeme stalo, tamo negdje u dalekoj prošlosti kada je Bog postao čovjekom. Kamene zgrade, kaldrma, kostimirani ljudi sa stokom oko vatre… sve je to prekrasna pozornica i prikaz u kojem zapravo sudjeluju svi koji pohode Sveti Lovreč, koji predstavlja idealnu pozornicu za ovakvo događanje, najveće žive jaslice u Hrvatskoj. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter