U Svetom Franji nastupili Demarin, Jurić i Vretenar

Snježana Demarin, Luka Demarin, Chiara Jurić i Valnea Vretener (V. B.)
Snježana Demarin, Luka Demarin, Chiara Jurić i Valnea Vretener (V. B.)

Bivši učenici pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, sopranistica Valnea Vretenar te pijanisti Luka Demarin i Chiara Jurić održali su u srijedu cjelovečernji koncert u crkvi sv. Franje, gdje su pokazali koliko su napredovali od dovršetka pulske glazbene škole.

Valnea Vretenar studentica je prve godine studija solo pjevanja u klasi prof. Nelli Manuilenko pri Umjetničkoj akademiji u Splitu. Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja upisuje glasovir u srednjoj glazbenoj školi Ivan Matetića Ronjgova u Puli, koji završava 2011. godine u klasi prof. Snježane Demarin. U međuvremenu upisuje i smjer solo pjevanje gdje maturira 2013. godine u klasi prof. Cvetana Pelčića s odličnim uspjehom. Tijekom svoga obrazovanja osvajala je brojne nagrade u regionalnim i državnim natjecanjima, kao solist i kao član komornog sastava.

U odnosu na ranije koncerte, kada je nastupala kao učenica pulske škole, kod nje je uočen napredak, odnjegovani glas te vrlo izražajan nastup, široki vokalni raspon, što je posebno došlo do izražaja prilikom izvedbe Debussyjeve "Nuit d'etoiles".

Glazbene dionice ovog impresionističkog velikana izvela je bez poteškoća, kao i Haendelov recitativ i ariju iz opere "Giulio Cesare in Egitto". Otpjevala je i "Deh piu' a me non v'ascondete" G. M. Boroncinija i Haendelovu "Ch'io mai vi possa" iz opere "Siroe" te Uhlikovu "Vse se okreče".

Nju je uigrano i nadahnuto, kao vrlo pažljivi korepetitor, pratila Snježana Demarin, te u jednoj skladbi Luka Demarin.

Luka Demarin student je druge godine studija glazbene teorije i prve godine studija glasovira u klasi prof. Jadranke Garin pri Umjetničkoj akademiji u Splitu. Rođen je 1993. godine u Puli, a glazbom se bavi od sedme godine, u glazbenoj školi I. M. Ronjgova u Puli u klasi prof. Čedne Osip. Tijekom svog glazbenog obrazovanja pohađao je i seminare iz klavira kod eminentnih profesora Jakše Zlatara, Vladimira Babina, Rubena Dalibaltayana i Grigorya Gruzmana.

Odabravši prilično zahtjevan i raznoliki repertoar, gdje su zastupljeni skladatelji kao što su Scarlatti, Bach, Haydn, Chopin, Brahms te Josipović, Demarin se istaknuo predanim nastupom, pokazavši da je vrlo dobro uvježban te da se od njega u budućnosti, ako nastavi tako marljivo vježbati, mogu očekivati i više nego dobri rezultati jer ima sve predispozicije. Vrlo je dobro dočarao specifičnost za svako stilsko razdoblje, uz izražen osjećaj za ritam i melodijsku liniju, koja je bila vrlo zahtjevna kod ovih skladatelja.

Chiara Jurić studentica je četvrte godine zagrebačke Muzičke akademije u klasi prof. Đorđa Stanettija.

Trenutno je Erasmus studentica na konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu u klasi prof. Massima Gona. Rođena je u Puli 1992. gdje započinje, u svojoj šestoj godini, glazbeno obrazovanje u klasi prof. Snježane Demarin. Od 2009. nastavlja školovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci kod prof. Vladimira Babina. Dobitnica je 11 nagrada na državnim natjecanjima i tri nagrade na međunarodnim natjecanjima te mnogobrojnih priznanja.

Kako je pokazala i nedavnim solo glasovirskim recitalom u Medulinu, tako je i sinoć potvrdila izvedbom romantičnih nota Schumannovog "Fashingsschwank aus Wien" svoj veliki napredak, uvježbanost te odnjegovani nastup, kao i činjenicu da je iz nastupa u nastup sve bolja, zrelija i vrlo sigurna.

Bio je to zbilja vrlo dobar koncert, gdje su svi polaznici pokazali veliki trud i angažman te gdje su s nevjerojatnom lakoćom izveli zadani repertoar.

Snježana Demarin profesorica je klavira i korepetitor u glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli. Prošle godine stječe zvanje profesora mentora. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter