U Svetom Bartolu održana osma po redu Kobasijada

Nagrađeni prooizvođači
Nagrađeni prooizvođači

U Svetom Bartolu nedaleko Motovuna održana je, osma po redu, stoga slobodno možemo reći već tradicionalna Kobasijada u organizaciji mještana na čelu s Marčelom Kaligarijem. Njemu se nakon osam godina sreća ponovno osmjehnula, jer je nakon osam godina ponovo osvojio nagradu za najbolje domaće kobasice. Natjecanju za najbolju kobasicu bilo je izloženo ukupno 12 uzoraka kobasica proizvedenih u domaćinstvima na području Svetog Bartola i okolice. 

Valter Kotiga i Loris Beletić

Drugo mjesto osvojile su kobasice Valtera Kotige, treće Lorisa Beletića, četvrto Maurizija Bibala, a peto Kristijana Majera. Članovi žirija koji je ocjenjivao proizvode su svi koji su dali kobasice na ocjenjivanje. Naime, pravilo Kobasijade u Svetom Bartolu je jednostavno: svi koji prije početka natjecanja donesu metar kobasice, bez obzora odakle dolaze imaju pravo sudjelovanja i ocjenjivanja kobasica, a publika je tu samo da kuša i uživa u pravim domaćim istarskim kobasicama.

-Recept za dobru pravu istarsku kobasicu je jednostavan: svinjsko meso, sol, papar, češnjak i bijelo vino, kaže Kaligari. A omjer? E, to neka ostane mala tajna, odgovara. No, ne može Marčelo prijateljima dugo tajiti, pa priznaje kako su ove godine bura i prohladno vrijeme pomogli u proizvodnji kobasica. „Lani je također bilo dobrih kobasica, ali ove su godine ipak bolje, iako ih je južina ovih posljednjih dana malo omekšala“, nastavlja Kalgari. Važno je, kaže, nabaviti prase od najviše 40-tak kilograma, othraniti ga domaćom hranom, meso koje se reže, a ne melje za kobasice mora biti najbolje kvalitete. Nekakvi okrajci neće dati dobre kobasice. Uz to važno je koristiti domaći istarski češnjak, onaj s crvenom ovojnicom, a ne bijeli iz supermarketa, ako se sve to zadovolji može se računati na dobre kobasice. Ove godine je Kaligari u svemu tomu uspio postići najbolje omjere, a to su ostali izlagači prepoznali i dodijelili mu nagradu za najbolju kobasicu. Dodajmo tomu da Marčelo Kaligari zaslužuje i nagradu što sa sumještanima već osam godina organizira jednu odličnu, možda i jedinu pravu pučku feštu, onako po domaće, u Istri. Feštu za ljubitelje i poznavatelje istarske tradicijske gastronomije u kojoj kobasica, ako nije kraljica, onda je zasigurno princeza. Kobasijada u Svetom Bartolu je događaj bez pretenzije i zato je omiljeno okupljalište ne gurmana, već hedonista duboko uronjenih u okuse zavičaja. 

Tradicijska malvazija 

Međutim, ne može se uživati u domaćim kobasicama, ako se ne zaliju dobrim vinom. Stoga se u Svetom Bartolu uz kobasice ocjenjuje i vino i to prava domaća, tradicijski proizvedena malvazija. Onakva kakva se koristi i pri proizvodnji kobasica. Dakle i izložba malvazije je otvorenog tipa, a to znači da pravo sudjelovanja ima svatko, bez obzira odakle dolazi koji, sa sobom donese litru malvazije bez ikakve oznake na boci. Vino izloženo ocjenjivanju degustira i ocjenjuje žiri sastavljen od posjetitelja. Nepisano je pravilo da svaki izlagač vina treba donijeti još par litara za posjetitelje.

Na ovogodišnjoj Kobasijadi u Svetom Bartolu bilo je izloženo ukupno devet uzoraka malvazije, od kojih je žiri najboljim ocijenio malvaziju Sandija Dušića, drugo je mjesto pripalo malvaziji Elia Fakina, treće Ratka Labinjana, četvrto Bruna Kaligarija, a peta je bila malvazija Valtera Kotige. Dušić je na Kobasijadu došao iz Krušvari kao harmonikaš, ali kad već ide, kaže, odlučio je sa sobom ponijeti i vino. Čisto da vidi što o njemu ljudi misle, a kad ono, žiri posjetitelja proglasi ga najboljim. Dušićevom iznenađenju nije bilo kraja, čak mu se i teško, nakon toga bilo koncentrirati na svirku, ali to više nije bilo važno, jer su tijekom večeri stigla još tri mlada, odista vrsna harmonikaša, koja su cijele večeri do dugo u noć podgrijavali atmosferu rasprave o malvaziji i domaćim kobasicama. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter