U Svetim srcima zatvorena izložba o prehrani u Istri

Skidanjem i rezanjem pršuta završena izložba "Ki sit ki lačan"
Skidanjem i rezanjem pršuta završena izložba "Ki sit ki lačan"

Pred iznimno brojnom publikom u pulskom galerijsko-izložbenom prostoru Sveta srca zatvorena je najobimnija izložba o prehrani ikada realizirana u Istri, ali i šire - "Ki sit ki lačan". U realizaciji ove izložbe prvi su put sudjelovali svi istarski muzeji, a od početka srpnja do večeras izložbu je posjetilo više od 12 tisuća posjetitelja, od čega njih petstotinjak samo tijekom jučerašnjeg dana.

- Ne mogu reći da mi je drago niti da sam počašćen, no nažalost moramo zatvoriti ovu izložbu, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić pohvalivši sve koji su sudjelovali u realizaciji ove izložbe, a posebno Darka Komšu, ravnatelja Arheološkog muzeja Istre.

Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu izrazio je svoje zadovoljstvo ovom iznimno obimnom i dobro posjećenom izložbom, najavivši idući projekt Koordinacije istarskih muzeja - izložbu posvećenu ljubavi i spolnosti.

- Tužan je to čin, završetak ove izložbe. Već smo nekoliko puta odgodili njezino zatvaranje, no sada je zbilja zatvaramo. To je bio muzej prehrane Istre, kazao je Komšo prije negoli je skinuo pršut koji je potom razrezan, što su brojni okupljeni posjetitelji dočekali s velikim oduševljenjem. Autori izložbe su, spomenimo još jednom, Tajana Ujčić, Franko Lukež i Mauricio Ferlin.

Prije toga je predstavljena organizacija Slow food za Istru, a o njenim aktivnostima je govorio njezin potpovjerenik Mauro Herbat.

- Slow food ne čine restorani koji nude sljedove, to je način poimanja prehrane, a temelji se na očuvanju svih onih biljnih i životinjskih vrsta koje se koriste u prehrani, i zato je i puž naš simbol, naravno ne zbog toga jer smo lijeni. Radimo neprofitabilno, a slijedimo načelo da prezentiramo proizvod koji je dobar, čist i ispravan, kazao je Herbat.

Potom je predstavljen novi broj časopisa Iće & piće, u kojem je  predstavljena izložba, a tu je i poseban osvrt na članak "Uspomena iz JNA ili al'su neki dobro jeli… (od prehrane običnih vojnika do jelovnika s Brijuna" za koji je korištena i građa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Suradnica časopisa Sanja Krmpotić uvelike je pohvalila izložbu u Svetim srcima, a ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac osvrnuo se na tekst o prehrani iz doba JNA.

Autor toga teksta je Dario Naletilić, koji je predstavio neke od kuharica koje donose recepte za pripremanje jela u JNA.

Kešac je pohvalio Naletilića za duhovitost u tome osvrtu, a posebice se publika nasmijala kada je iz toga osvrta spomenuto da je Maršal jeo za dvojicu a pio za trojicu.

Prije kušanja pršuta, nazočni su mogli, zahvaljujući slow foodu, probati brudet s palentom i sardone iz konobe "Nino" iz Bužinije koje je pripremio Bruno Beaković sa suradnicima te probati vina mladih vinara Damira Mikelića, Morena Ivančića i Leonarda Palčića. ( BEGIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter