U Svetim srcima učenici oživili motive Histra


Prezentacija grafičke mape i izložba radova učenika četvrtog razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, smjer grafika vezana za izložbu "Histri u Istri" održana je danas u podne u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.

- Ovo je nešto više od izložbe, ona ima i edukacijski karakter i iznimno mi je drago da je u suradnji sa Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna došlo do realizacije izložbe, odnosno ove mape. Učenici su kreirali mapu potaknuti ovom izložbom i željom da saznaju nešto više o Histrima i o tom vremenu, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Autorica izložbe dr. Kristina Mihovilić također je govorila o važnosti samoga postava te o njegovoj edukativnoj funkciji.

- Uspostaviti dijalog s predmetima i motivima starim više od dvije tisuće godina bez promišljanja o vremenu utkanom do danas, moglo bi stvoriti tek puku presliku viđenog i ostaviti nas na razini reprodukcije. Oživiti motive meandara, životinja i predmeta kojima su bili okruženi Histri i dati im notu suvremenosti bio je zadatak koji smo, nadam se, uspješno odradili. Njegujući grafiku u svom izvornom obliku, mentorica Ksenija Tomičić postavila je ljestvicu vrlo visoko, a naši je učenici s uspjehom preskaču, kazao je ravnatelj Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Davor Kliman.

Mapa je tiskana tehnikama visokog i dubokog tiska, odnosno tehnikom odstupanja, aquatinte, slijepog tiska, suhe igle, bakropisa, tehnikom mekog voska, monotipije, a sastoji se od sedam grafičkih listova. Svaki list otisnut je u 30 primjeraka numeriranih arapskim brojkama od 1/30 do 30/30.

Grafike su otisnute na 300-gramskom papiru Fabriano formata 297X210 mm.

Mapu su izradili Ermin Rekić "Bez naziva" (kombinirana tehnika), Aleksandar Rocek "Priroda" (kombinirana tehnika), Branimir Rocek "Putevi Histra" (slijepi tisak), Matej Rovis "Jabuka" (kombinirana tehnika), Božidar Sekulić "Fragmenti" (reservage), Sandra Šijakov "Metropola" (kombinirana tehnika) i Sindi Trbulin (kombinirana tehnika). (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter