U Svetim srcima otvorena izložba Histri u Istri

S otvorenja izložbe Histri u Istri u Svetim srcima
S otvorenja izložbe Histri u Istri u Svetim srcima

Izložba "Histri u Istri" Arheološkog muzeja Istre otvorena je u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Izložba okuplja brojne materijalne dokaze postojanja naroda koji je na prostoru Istre živio prije dvije tisuće godina i koji je Istri dao i ime.

Iako je najavljivana kao najveći izložbeni projekt Arheološkog muzeja Istra do otvaranja izložba nije bila postavljena do kraja, pa su zbog manjka staklenih vitrina neki dijelovi Svetih srca bili zatvoreni za posjetitelje. Autorica izložbe je Kristina Mihovilić koja je na otvorenju izložbe kazala da je ona sažetak svog znanja kojeg imamo o Histrima.

- Smatrali smo da su Histri tema koja će zanimati mnoge. O toj smo izložbi razmišljali dugo godina, a napokon smo ju i realizirali. Prisutnost Histra na ovim prostorima seže od 12. stoljeća prije Krista, a njihov vrhunac smatra se da je bio između 8. i 6. stoljeća prije nove ere.

Iz tog područja datira kamena plastika koja je zauzela centralni dio galerije i koja dolazi iz nekropole u Nezakciju. Kultura Histra trajala je do kraja 3. i početkom 2. stoljeća prije Krista kada su se počeli romanizirati. No Histri su zadržali svoja imena i svoja božanstva čije tragove možemo vidjeti i na ovdje postavljenim eksponatima, kazala je Mihovilić.

Naime, u sklopu postava nalaze se i dvije kamene ploče, žrtvenici koji su nedavno pronađeni u Golubinčinoj jami pored Raklja. Na tim se pločama nalazi ime jedinog poznatog muškog božanstva Histra - Melisocosa. Eksponat koji također plijeni pažnju i kojeg je bilo iznimno komplicirano prenijeti iz AMI-a u Sveta srca je kamenoplastika koja predstavlja konjanika i koja teži 1,5 tona.

U samom centru izložbenog prostora izrađeni su drveni puteljak i tribina koja je prije samog otvaranja poslužila kao kulisa predstave o Histrima i njihovoj neminovnoj borbi s Rimljanima koja će postati dijelom projekta Istria Inspirit. U sklopu izložbe etnomuzikolog Dario Marušić izradio je i replike instrumenata Histra te je zamislio i publici prikazao kako je mogla zvučati njihova glazba.

Izložbu "Histri u Istri" financijski su potpomogli Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule. Na otvaranju su se s pozdravnim govorima prisutnima obratili pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Ivan Jakovčić koji su pohvalili ravnatelja AMI-a Darka Komša i njegovu ekipu na uspješno obavljenom poslu i na još jednom kulturnom proizvodu koji je nastao u ovom gradu.

"Histri u Istri" je trojezična izložba (hrvatski, engleski i talijanski) koja govori o Histrima na znanstveno-popularni način, uz korištenje brojnih rekonstrukcija i modernih tehnoloških pomagala poput 3D rekonstrukcija i videovodiča, a prate ju i znanstvene publikacije i katalozi.

U sklopu izložbe čiji dizajn potpisuje Noel Mirković izrađena je i rekonstrukcija nošnje Histra koja je rad Elice Iljošla i Marine Sršen. Izložbu "Histri u Istri" moguće je razgledati u Svetim srcima do 15. rujna. (B. VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter