U Svetim srcima otvoren festival Visualia

 Jedina svjetlost u Svetim srcima dolazi iz instalacija (N. LAZAREVIĆ)
Jedina svjetlost u Svetim srcima dolazi iz instalacija (N. LAZAREVIĆ)

Otvorenjem interaktivne i multimedijalne izložbe "XYZT - Abstract Landscapes" sinoć je u pulskom muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca službeno započeo festival Visualia čiji se vrhunac očekuje sutra navečer s početkom u 20 sati na Portarati. Izložbu potpisuje francuski tim AMCB Company koji čine Adrien Monot i Claire Bardainne.

Prije otvorenja izložbe brojne prisutne pozdravili su pulski gradonačelnik Boris Miletić, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i jedan od organizatora Visualije Marko Bolković. Kako je nastala interaktivna izložba koja od gledatelja očekuje suradnju i aktivnost, objasnila je autorica Bardainne. Ona je prvo pojasnila naziv izložbe podsjetivši nas na matematičke koordinate kojima se opisuje kretanje jedne točke u prostoru. Kako bi publici bilo jasnije o čemu se radi, Adrien Monot je izveo kratki žonglerski performans s kuglom, a Bardainne je navela da su uz pomoć tehnologije htjeli napraviti izložbu s kojom će se publika igrati poput žonglera.

Na izložbu se zbog brojnih interaktivnih "igara" koje su zauzele gotovo svaki kutak galerije ulazilo u grupama od po 30. Jedina svjetlost u Svetim srcima dolazi iz instalacija, a na samom ulazu postavljena je mreža na kojoj se svjetlosne iskre približavaju kako bi stvorile siluete onih koji ulaze. Njih potom očekuje svjetlosna morska trava projicirana na podu koja se miče sukladno koracima posjetitelja.

Svjetlosni labirint u kojem umjesto kiše padaju slova, virtualno more u čijim se valovima lako izgubiti, projekcije tijela posjetitelja kao odrazi zrcala iz lunaparka, interaktivne kocke u kojima se slova kreću i slažu kada se u njih puše, ekran koji reagira na dodir i na kojem je moguće stvoriti cijele galaksije u pokretu.

Izložba "XYZT - Abstract Landscapes" je upravo jedna mala igraonica svjetla za djecu i odrasle koji još uvijek imaju dijete u sebi, a ostaje otvorena sve do kraja kolovoza. (Boris VINCEK Snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter