U Švedskoj zanemariva radioaktivnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Veoma slaba, zanemariva i potpuno neopasna" radioaktivnost od najviše 0,3 milibekerela izmjerena je u Švedskoj, kamo je sinoc stigao oblak iz havarirane japanske nuklearne centrale Fukushime, priopcile su u cetvrtak švedske vlasti za zaštitu od zracenja.

Povišena razina je "veoma slaba i nije opasna za covjeka i za okoliš", po tim prvim mjerenjima, priopcila je Agencija za zaštitu od radijacije. Najveca razina radioaktivnosti izmjerena je u Stockholmu, oko 0,3 milibekerela po prostornom metru zraka, što je "zanemarivo", ocjenjuje agencija.

Ocekivana prisutnost joda 131, radioaktivnog elementa, otkrivena je "u veoma slabim kolicinama" na trima od šest stanica koje u Švedskoj mjere radijaciju, dvije na sjeveru zemlje i treca u Stockholmu. Taj se element brzo razgraduje, a svakih osam dana njegova se kolicina prepolovljuje, rekla je strucnjakinja te agencije Ann-Christing Haegg. "Izmjerene vrijednosti su gotovo 500. 000 puta manje od najvecih doza zabilježenih u Švedskoj nakon Cernobila", rekla je.

I norveška agencija za zaštitu od nuklearnog zracenja potvrdila je da je otkrila "zanemarivo male razine radioaktivnog joda" iznad Norveške.


Podijeli: Facebook Twiter