U Sv. Silvestru gradit će se mali hotel i vile

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turistički punkt Sv. Silvestar mogao bi uskoro niknuti na padini nedaleko Oprtlja, ostvari li se inicijativa jednog austrijskog investitora koja planira uložiti u boutique resort visoke kvalitete; manji hotel te luksuzno opremljene vile.

Naglasak je na mirnoj lokaciji, vizurama istarskog krajobraza, uživanju u hrani i vinu te rekreaciji. Barem se tako navodi u prijedlogu urbanističkog plana uređenja turističkog punkta Sv. Silvestar kod Oprtlja.

Prijedlog urbanističkog plana uređenja na javnoj je raspravi do 20. ožujka, a njegovo se donošenje očekuje u svibnju.

- Potencijalni investitor time će dobiti zeleno svjetlo da pristupi izradi glavnog projekta, ishoduje sve potrebne dozvole i započne s gradnjom, kaže oprtaljski načelnik Aleksander Krt.

Kao funkcionalna cjelina

Područje Sv. Silvestra namijenjeno je izletničkom i zdravstvenom turizmu, pa se osim smještajnih kapaciteta mogu planirati i drugi zdravstveni, ugostiteljski i sportski sadržaji rekreacijska igrališta i bazeni. Površina obuhvata UPU-a definirana je Prostornim planom uređenja općine Oprtalj i iznosi 1,1 hektar. Unutar površine ugostiteljsko-turističke namjene dozvoljava se izgradnja smještajnih građevina; manjeg hotela od 50 do 96 ležaja, te šest vila s po šest postelja. Turistički punkt planiran je kao funkcionalna cjelina s jedinstvenim upravljanjem.

Austrijanac je prije nekoliko godina kupio u Sv. Silvestru oko deset tisuća četvornih metara površine, na lokaciji koja je prema prostornom planu uređenja Općine Oprtalj predviđena kao turistički punkt. S obzirom da je urbanistički plan uređenja preduvjet za realizaciju tog projekta, investitor je predložilo da se ide u njegovu izradu i donošenje, s time da je iskazao spremnost financirati izradu.

Područje krajobrazne cjeline

Takvu inicijativu podržali su i oprtaljski vijećnici. koji su u srpnju 2013. godine jednoglasno donijeli odluku o izradi urbanističkog plana uređenja turističkog punkta Sv. Silvestar. Izrada je povjerena zagrebačkoj firmi APE, nositelj izrade je oprtaljska općinska uprava, a plan donosi Općinsko vijeće.

- Dobili smo mišljenje svih nadležnih institucija i nadam se da ćemo UPU donijeti u zakonskom roku, rekao je Krt.

U obuhvatu UPU-a nema zakonom zaštićenih prirodnih ni kulturno-povijesnih vrijednosti; ono nije unutar zaštićenog područja prirode, niti unutar ekološke mreže, ali se zato prema županijskom Prostornom planu nalazi u području krajobrazne cjeline - osobito vrijedan krajobraz zbog specifične konfiguracije terena - terasasti kultivirani krajolici, umjereno strm do strm teren - te je posebnu pozornost potrebno posvetiti uklapanju građevina u krajobraz.

Turistički punkt je dobio ime prema crkvici Sv. Silvestar koja se nalazi izvan obuhvata UPU-a, a udaljena je 200-tinjak metara zračne linije. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter