U suzbijanju američkog cvrčka moraju sudjelovati svi vinogradari

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Izuzetno veliki interes vinogradara izazvala je dvodnevna radionica o zlatnoj žutici i bolesti drva vinove loze koju je porečki Institut za poljoprivredu i turizam organizirao u sklopu međunarodnog projekta Winetwork. Putem njega znanstvene institucije i vinarske organizacije mediteranskih zemalja surađuju upravo na temama o bolesti vinove loze i nalaženja učinkovitijih načina njihova suzbijanja.

Prvi dio radionice održan je u porečkom hotelu Laguna Parentium, a sastojao se od nekoliko predavanja koja su došla slušati osamdesetak vinogradara i vinara ne samo iz Istre već i iz Primorsko-goranske županije, Slavonije, Dalmacije i Slovenije, te djelatnika poljoapoteka, poljoprivredno-savjetodavne službe i drugih institucija.

Vibracijama protiv cvrčka

U ovom dijelu radionice Marijan Bubola iz porečkog Instituta predstavio je novu "Naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze" (objavljenu u Narodnim novinama 46/2017); Francois-Michel Bernard iz francuskog Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo izlagao je o istraživanju epidemiologije do uspješnijeg suzbijanja. Tema Valeria Mazzonija iz talijanske Fondacije Edmund Mach iz mjesta San Michele all’Adige bila je "Suzbijanje američkog cvrčka metodom konfuzije primjenom vibracija". O suzbijanju zlatne žutice na području Švicarske govorio je Mauro Jermini iz agencije Agroscope (Švicarska), Kristina Diklić iz porečkog Instituta održala je izlaganje na temu "Bolesti drva vinove loze – uzrok sušenja trsova i propadanja vinograda", dok je Laura Mugnai sa Sveučilišta u Firenzi govorila o postojećim alatima i mjerama primijenjivanima u zaštiti vinograda od bolesti drva vinove loze.

U međunarodnoj razmjeni iskustava u suzbijanu zlatne žutice i bolesti drva vinove loze kroz projekt Winetwork još nije došlo do revolucionarnih novih otkrića, ali kako su te bolesti, pogotovo zlatna žutica, u nas još uvijek nove i slabo poznate, nužno je o njoj educirati sve koji se bave vinogradarstvom i vinarstvom, prenio nam je Marijan Bubola. I inozemni su stručnjaci naglasili kako je u suzbijanju zlatne žutice neophodno da se mjere provode kolektivno, da tretiranje protiv američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu na određenom području provode svi vinogradari istovremeno, jer u protivnom u netretiranim vinogradima ostat će legla zaraze koja će se kasnije ponovno širiti.

Ne treba odmah krčiti

Zato je vrlo poučan bio drugi dan radionice, održan na terenu u vinogradu Eliđa Pilata pokraj sela Ohnići, između Kaštelira i Vižinade, kojemu je nažalost prisustvovao manji broj sudionika nego prethodnog dana, njih tridesetak. Pilatov vinograd primjer je dobro zaštićenog vinograda u kome je širenje zlatne žutice zaustavljeno ispravnim i pravovremenim tretiranjem, te vađenjem zaraženih trsova na čija su mjesta posađeni novi. Zato su predavači uzalud u tom vinogradu tražili primjere zaraženih listova odnosno čokota, ali je u obližnjem, petstotinjak metara udaljenom zapuštenom vinogradu pronađena jedna ličinka prijenosnika zaraze, američkog cvrčka, u ranom stadiju razvoja.

Spomenutom novom naredbom o suzbijanju zlatne žutice svi su vlasnici vinograda dužni postaviti u svojim vinogradima tzv. žute ploče, ljepljive plohe na koje se hvataju kukci, a kako se to radi demonstrirala je Kristina Diklić. Na svaki hektar vinograda treba postaviti po tri-četiri takve ljepljive ploče, i to na rubovima vinograda i u njegovoj sredini, a pregledavati ih treba jednom tjedno, da bi se u slučaju pronalaska američkog cvrčka mogla donijeti odluka o tretiranju vinograda propisanim insekticidom. Novost u naredbi, u odnosu na ranije propisane mjere, je odredba da u slučaju zaraženosti vinograda većoj od 20 posto ne treba odmah, kao što je bilo propisano ranije, krčiti cijeli vinograd, već treba pozvati fitosanitarnog inspektora koji će procijeniti treba li krčiti ili ne, ali je novost i odredba da osim u demarkiranim (zaraženim) područjima, prskati protiv cvrčka treba i u cijelom sigurnosnom pojasu.

Bolesti drva vinove loze

Nova naredba načela je i problem zapuštenih vinograda, koje nitko ne tretira pa u njima američki cvrčak i fitoplazme koje izazivaju zlatnu žuticu preživljavaju iz sezone u sezonu, iako tek "mršavom" odredbom da su jedinice lokalne samouprave dužne pomoći fitosanitarnim inspektorima u otkrivanju odnosno lociranju takvih vinograda. Buduća praksa treba pokazati tko će i o čijem trošku te zapuštene vinograde krčiti i prskati, ali nešto hitno treba učiniti jer su neki vinogradi zapušteni odnosno netaknuti još od 2014. godine kada je u Istri prvi put baš u tim vinogradima službeno registrirana pojava zlatne žutice, upozorava Marijan Bubola.

Osim o zlatnoj žutici, u vinogradu u Ohnićima su Laura Mugnai i Marijan Bubola polaznicima zorno, pokazujući primjere zaraženih trsova u presjeku, govorili i o bolestima drva vinove loze. Radi se o skupini bolesti, pod zajedničkim nazivom eska, koje izazivaju odumiranje tkiva, uslijed čega kroz deblo čokota ne prolaze sokovi pa cijela biljka odumire. Te bolesti u čokote najčešće ulaze kroz oštećenja na njegovom deblu, pa je u prevenciji važno pravilno obavljati rezidbu i zaštiti rane od rezanja ili drugačije izazvanih oštećenja. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter