U sukobu u Kijevu poginuo gardist, 90 policajaca ranjeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan pripadnik ukrajinske Nacionalne garde je podlegao ranama a najmanje 90 pripadnika snaga sigurnosti je ranjeno u ponedjeljak u sukobima ispred ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) u Kijevu, rekao je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov koji za izazivanje nereda optužuje pripadnike krajnje desničarske stranke Svoboda, prenose agencije.

"Vojnik Nacionalne garde je podlegao od pogotka u srce", rekao je ministrov savjetnik Anton Geraščenko. "Gotovo 90 ljudi je ranjeno ispred zgrade parlamenta, među njima je nekoliko u veoma teškom stanju", napisao je Avakov na svojoj stranici na Facebooku.

"To je rezultat nekoliko eksplozivnih naprava koje su bacile osobe u majicama stranke Svoboda koje su počele sukob s Nacionalnom gardom ispred parlamenta", istaknuo je. "Uhićeno je 30 osoba, bit će još uhićenja. Privedena je i osoba koja je bacila ručnu bombu" i kod nje su pronađene i druge bombe, dodao je Avakov. Sukob policije i prosvjednika izbio je tijekom jutra dok je parlament glasovao o nacrtu zakona po kojemu bi separatistički istok, gdje traje rat, dobio veću autonomiju. Među ranjenima u sukobima ispred parlamenta ima i novinara. Kako navodi Nacionalna garda, pedesetak njezinih pripadnika ranjeno je u sukobu s prosvjednicima. Ukrajinsku Nacionalnu gardu, podložnu ministarstvu unutarnjih poslova, čine dragovoljci, bivši pripadnici snaga za samoobranu na Majdanu, proeuropskog prosvjednog pokreta u središtu Kijeva koji je ugušen u krvi u veljači 2014. 265 zastupnika - bilo je potrebno barem 226 zastupnika - glasovalo je za odluku o decentralizaciji na burnoj sjednici tijekom koje su zastupnici koji se protive tom nacrtu smatrajući ga "protuukrajinskim" i "proputinovskim", zapriječili pristup parlamentarnoj govornici i izvikivali "sramota!". Radio Sloboda izvijestila je da se sudionici prosvjeda protive odluci zbog toga što će ona "legalizirati autonomiju okupiranog područja Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast". Donošenje tog nacrta zakona tražili su zapadni saveznici Ukrajine koji u njemu vide mogućnost za smirivanje oružanog sukoba u kojemu je u 16 mjeseci poginulo više od 6800 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter