U sukobu Hezbolaha i sirijskih pobunjenika 7 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje su dva pripadnika skupine Hezbolah i petorica sirijskih pobunjenika ubijena u sukobu na granici Sirije i Libanona, rekli su stanovnici Libanona i izvori iz sirijske oporbe u nedjelju.

Sukob između libanonskog šijitskog Hezbolaha i sirijskih sunitskih pobunjenika na vjerski miješanom području južno od grada Homsa ukazuje na rastuću ulogu Hezbolaha u sirijskom ratu koji produbljuje bliskoistočne sektaške podjele.

Od Irana podržani Hezbolah, jedna od najsnažnijih organizacija u Libanonu, glavni je saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada čija je sekta Alavita izdanak šijitskog islama.

Sukobi su počeli u subotu kada su borci libanonskog Hezbolaha, koji nadzire osam sirijskih pograničnih sela, pokušali ući u tri susjedna sela koja drže pobunjenici iz Slobodne sirijske vojske, rekao je Hadi al-Abdalah iz Opće komisije sirijske revolucije.

Sirijski helikopteri raketirali su pobunjeničke položaje pružajući podršku postrojbi Hezbolaha koja je napredovala prema selima a u kojoj su bili i pripadnici pro-Asadovih milicija unovačeni u selima koja nadzire Hezbolah, rekli su stanovnici.

"Snage Hezbolaha išle su pješice a podržavali su ih višecjevni bacači raketa. Slobodna sirijska vojska morala je pozvati dva tenka oteta od Asadove vojske kako bi odbila napad", rekao je Abdallah agenciji Reuters telefonom.

Sela Burhanieh, Abu Houri i Safarja, koja brane pobunjenici, nalaze se na krijumčarskim pravcima. Mnogi stanovnici tih sela imaju i sirijsko i libanonsko državljanstvo i nekretnine na obje strane granice.

Gerilci Hezbolaha, koji imaju bazu u dolini Beka na drugoj strani neobilježene granice, u područje su ušli prošle godine. Sirija je bila glavni pravac opskrbe Hezbolaha otkako je osnovan osamdesetih godina 20. stoljeća. Podrška Asada i njegova oca bila je ključna u Hezbolahovom preživljavanju izraelskih napada 1996. i 2006. godine

Pobuna protiv Asada pokrenula je kretanje oružja u suprotnom pravcu. Pogranično područje kod grada Qusaira, koje drže većinom sunitski pobunjenici, našlo se na važnom putu opskrbe pobunjenika pod opsadom u gradu Homsu.

Muhamed Mroueh, član Sirijskog nacionalnog vijeća iz Homsa, rekao je da je operacija Hezbolaha trebala prekinuti pravce opskrbe Homsa. "Napad Hezbolaha ukazuje da režim priprema veliku ofenzivu kako bi pacificirao Homs", rekao je Mroueh iz Ammana.

Homs je važna točka koja povezuje vojne baze na alavitiskim područjima na obali Sredozemlja s elitinim Asadovim snagama ukopanim u brdima Damaska. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter