U sukobima u Siriji samo jutros 34 poginula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

16 vojnika i 18 civila ubijeno je u nedjelju ujutro u sukobima sirijskih vojnih snaga s pobunjenicima u sjevernoj pokrajini Alep, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Borbe su vodene u Daret Azi, na periferiji Atareba i u blizini barikade postavljene u selu Kafar Halab, stoji u priopcenju Opservatorija. Organizacija je izvijestila kako je odredeni broj vojnika prebjegao nakon jednog od pobunjenickih napada te da su pobunjenici zaplijenili puno oružja.

Alep je drugi po velicini sirijski grad i dugo je bio izvan pobunjenickog pohoda protiv režima koji je poceo u ožujku 2011., a potom se stanovništvo, pod utjecajem organiziranih studenata mobiliziralo i ukljucilo u pobunu. Tisuce prosvjednika gotovo svakodnevno prosvjeduju u raznim gradovima pokrajine Alep pozivajuci na rušenje režima, izvijestio je Opservatorij.

Predsjednik Opservatorija Rami Abdel Rahman sa žaljenjem je izjavio kako nasilje u Siriji nitko ne uspijeva kontrolirati. "Postalo je uobicajeno da ondje dnevno smrtno strada stotinu ljudi", rekao je za France presse, osudivši "izostanak odluka medunarodne zajednice", kada je o sirijskoj krizi rijec.

No izvor blizak španjolskoj vladi rekao je kako ce ministri vanjskih poslova EU-a raspravljati o sirijskoj krizi na sastanku Vijeca koje ce se održati u ponedjeljak u Luxembourgu, prenio je Reuters.

"Problem Sirije vec je na popisu tocaka o kojima ce se razgovarati na sastanku u ponedjeljak, pa ima izgleda da to pitanje dode na dnevni red i prije sastanka NATO-a u utorak", rekao je neimenovani izvor. Izaslanici zemalja clanica NATO-a sastat ce se u utorak, s obzirom na to da je Turska zatražila konzultacije zbog sirijskog rušenja njihova vojnog aviona.


Podijeli: Facebook Twiter