U sukobima u kineskom Xinjiangu 35 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podaci o stradalima u jednom od najkrvavijih sukoba do kojih je u zadnje vrijeme došlo u Xinjiangu, golemoj regiji na kineskom sjeverozapadu s pretežito muslimanskim stanovništvom, popeli su se s 27 na 35 mrtvih, objavila je u petak službena agencija Xinhua.

Do novih podataka dolazi u kontekstu posebne napetosti zbog toga što se sljedećeg tjedna obilježava godišnjica najžešćih sukoba iz 2009., kad je smrtno stradalo približno 200 osoba u nemirima između etničkih Kineza i Ujgura, lokalne turkofone populacije, u regionalnom središtu Urumqiju.

Agencija je incidente od srijede, kad je gomila naoružana noževima napala policijske postaje i službene zgrade u gradiću Lukqiuju, udaljenom 250 km jugoistočno od Urumqija, nazvala "terorističkim".

Službena novinska agencija revidirala je broj ubijenih s 27 na 35, među kojima je 11 pobunjenika te još 24 osobe, među kojima dva policajca.

Prethodni podaci govorili su o devet ubijenih policajaca.

"Među žrtvama je 16 etničkih Ujgura", objavila je agencija, ističući da je ranjen 21 policajac i civil, a četiri ranjena pobunjenika zarobljena su na licu mjesta.

Službeni dnevnik Global Times objavio je da su "napadači većinom Ujguri koji su se okomili prvenstveno na ujgurske policajce. Žrtve među pripadnicima Hana (kineskog podrijetla) su radnici na gradilištu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter