U sukobima u Belfastu ranjena 22 policajca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sukobima prosvjednika i policije u Belfastu, uoci godišnje protestantske povorke, tijekom noci ranjena su 22 policajca, a prosvjednici su palili vozila i bacali molotovljeve koktele.

Policija je odgovorila plasticnim mecima i vodenim topovima protiv skupine od oko 200 prosvjednika u katolickim dijelovima zapadnog Belfasta, kazala je glasnogovornica lokalne policije.

Deseci tisuca protestanata u utorak planiraju marš kojim obilježavaju povijesnu pobjedu nad katolicima kojom je osigurana protestantska prevlast u Sjevernoj Irskoj i koji katolici doživljavaju kao provokaciju pa prolazak povorke kroz katolicke cetvrti Belfasta cesto završava nasiljem.

Marš protestanata posvecen je sjecanju na engleskog kralja Williama III. Oranskog koji je pobjedom nad katolickim kraljem Jamesom II. 1690. ponovo uspostavio protestantsku prevlast u Irskoj.

Sporazumom iz 1998. stvoreni su temelji za podjelu vlasti i smanjen je intenzitet nasilja izmedu lojalista - protestanata koji žele da Sjeverna Irska ostane dijelom Velike Britanije, i irskih nacionalista, vecinom katolika koji žele njezino ujedinjenje s Irskom.


Podijeli: Facebook Twiter