U sukobima između iračkih pobunjenika 17 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U međusobnim sukobima sunitskih pobunjenika u iračkoj pokrajini Kirkuk poginulo je najmanje 17 ljudi, rekli su u subotu očevici. Sukobi su izbili u petak navečer između pripadnika Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i Vojske reda Nakšbandija u Haviji, u pokrajini Kirkuk. Nekoliko sektora te pokrajine sjeverno od Bagdada palo je u ruke pobunjenika koji su prije više od deset dana pokrenuli veliku ofenzivu čiji je krajnji cilj Bagdad. Razlozi sukoba nisu jasni.

Po jednom sigurnosnom dužnosniku, borci Vojske reda Nakšbandija odbili su položiti oružje i prisegnuti lojalnost džihadistima. No po izjavama očevidaca, dvije skupine sukobile su se zbog naftnih cisterni, kojih u tom području ima mnogo. Ti sukobi mogli bi biti prvi znakovi internih podjela u pobunjeničkoj koaliciji, koju čine raznolike skupine, od bivših Sadamovih časnika do salafista i pripadnika sunitskih plemena.

ISIL želi osnovati islamsku državu, dok ostalim skupinama najviše smeta politika središnjih vlasti u Bagdadu. U susjednoj Siriji, ISIL su protivnici režima Bašara al-Asada u početku dočekali raširenih ruku, no sada vode bratoubilački rat jer se protive ISIL-ovoj želji za hegemonijom i ekstremizmu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter