U sukobima između Indije i Pakistana ubijeno 9 civila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devet civila je ubijeno, a najmanje 25 ozlijeđeno u ponedjeljak u sukobima uzduž dijela sporne granice između Indije i Pakistana u regiji Kašmira, što je najveći broj žrtava otkako je Indija otkazala mirovne pregovore prošloga mjeseca.

Himalajska regija Kašmira predstavlja kamen spoticanja između Indije i Pakistana otkako su postali neovisnim državama 1947. Dvije zemlje vodile su tri rata i došle blizu četvrtome 2001. godine. Uzduž granice, poznate pod nazivom Linija kontrole, redoviti su sukobi.

Pakistanske snage granatirale su selo Arniu oko tri kilometra od granice u ponedjeljak rano ujutro i pritom su ubili pet i ranili najmanje 24 civila, izjavio je Rakesh Kumar, inspektor indijskih pograničnih snaga sigurnosti koje su ubile četvero pakistanskih civila, među kojima dvoje djece i ženu.

Indijski časnik Brijesh Panday rekao je da je vojska kasnije ubila tri militanta sa sjedištem u Pakistanu koji su pokušali ući u Indiju preko Linije kontrole.

Muslimanski separatisti bore se protiv indijskih snaga u indijskom dijelu Kašmira od 1989. Pakistan odbacuje indijske optužbe da obučava i naoružava pobunjenike u dijelu Kašmira koji je pod njegovom kontrolom te da ih šalje na indijsku stranu.

Indijski ministar obrane Arun Jaitley kazao je da će vojska odgovoriti na posljednje nasilje.

"Naše oružane snage su u potpunosti spremne i odgovorit će na svaku od tih provokacija", istaknuo je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter