U Šugarima još zbrajaju štetu nakon pijavice

Šugari dan poslije velikog nevremena (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)
Šugari dan poslije velikog nevremena (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Dan nakon olujnog nevremena koje je u četvrtak rano ujutro poharalo barbanska sela Šugari i Filini, u njima se punom parom uklanjala nastala šteta. Mještani su jučer nastavili piliti i uklanjati polomljene grane i stabla koji su bili prijetnja na lokalnoj cesti, čistila su se dvorišta od nanesenog smeća i užurbano popravljale barem osnovne stvari na kućama, poput razbijenih prozora i grilja.

- Vatrogasci su isti dan stavili cerade preko krovova da nam ne prokišnjava ako padne kiša, ali je opet bio jak vjetar pa je sve to odnio. Složili smo ih tu u jednu prikolicu, a tko je mogao, popeo se na krov i barem malo poslagao kupe, koliko se moglo, da se pokriju najveće rupe, rekao nam je jedan mještanin.

Dodao je da još nisu ni izbliza utvrdili svu nastalu štetu, osim na osobnim automobilima na koja su pala stabla, a svako malo ugledaju nešto novo što ranije nisu zapazili. Tako je jedan mještanin na livadi uz svoje dvorište otkrio da je zgužvani lim zapravo njegova tetoja, a pijavica je zajedno s ovim pokrovom za sijeno posvuda razbacala sve što se našlo u dvorištu.

Na livadi su, kao kakav strašan spomenik prekjučerašnjem događaju, još uvijek netaknuta tri polomljena stabla, od kojih dva nisu pukla, već su kao rukom savijena i polegnuta na zemlju. Takvih je stabala, kažu mještani, barem dvadesetak u obližnjoj šumi pa pretpostavljaju da je upravo iz tog smjera pijavica i naišla.

Kako je i obećao, načelnik Općine Barban Denis Kontošić odmah se jučer angažirao pri nabavci materijala potrebnog za sanaciju stradalih krovova i prozora, za što će Općina izdvojiti oko 20 tisuća kuna, a materijal bi trebao stići u Šugare već sutra. Tako će mještani moći popraviti krovove prije nadolazeće kiše koja se najavljuje za prekosutra.

Dvorišta su se čistila i u susjednim Filinima u kojima je također svuda naokolo bilo razbijenih crjepova i odlomljenih grana, a djelatnici Zanitela popravljali su oštećeni stup zbog kojeg su već dva dana mještani bez telefona. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter