U subotu velika fešta na barbanskoj placi

KUD Barban
KUD Barban

Cjelovečernjim programom u subotu 16. travnja s početkom u 18 sati na barbanskoj placi obilježit će se 40 godina rada KUD-a Barban.

Već četiri desetljeća brižno i marljivo, s koljena na koljeno, uz mnogo ljubavi, strpljivosti i topline spram nasljeđa koje su im ostavili preci, članovi KUD-a Barban prenose na mlade kulturnu i tradicijsku baštinu. Njegujući baštinu daju svoj neprocjenjiv i nemjerljiv doprinos u njezinu očuvanju i promoviranju. Članovima KUD-a izvorne pjesme, svirke, starinski plesovi, običaji i govor predstavljaju veliku dragocjenost, ali i nešto s čime svakodnevno žive. To je njihov način iskazivanja vlastitog identiteta i kulture, duhovna veza s korijenima iz prošlosti i precima.

Posebnost KUD-a i njegovo bogatstvo je u tome što sada često u njemu pjevaju, sviraju i plešu članovi više generacija iste obitelji. KUD Barban je u četrdeset godina rada i djelovanja sakupio bezbroj posebnih trenutaka, značajnih nastupa, smotri, susreta i gostovanja koji su vrijedni da budu trajno zabilježeni. To je bio povod i ideja za prigodnu fotomonografiju "Litrati na spomen" čije su objavljivanje članovi pripremili za 40. rođendan KUD-a.

KUD Barban osnovan je 17. travnja 1976. godine, a osnivači su bili Branko Blažina, Nives Benčić, Lucijan Benković, Romano Broskvar, Stanko Kancelar, Josip Maurić, Renata Osip, Anton Perčić, Noemi Sandrić, Ivica Stojkovski, Klara Špada, Olga Štifanić i Franko Vitaljić. Nakon osnivanja KUD-a Barban 30-ak tadašnjih članova je počelo djelovati u tri sekcije, folklornoj, recitatorskoj te u mješovitom pjevačkom zboru. Vjerni tradiciji koju nesebično poštuju, članovi KUD-a su nastupajući na mnogobrojnim smotrama, susretima, festivalima i drugim manifestacijama na primjeren način predstavljali bogatu kulturnu baštinu svoga kraja i Istre. Tijekom proteklih godina u KUD-u je djelovalo oko 350 članova, te je ostvareno više od 800 nastupa diljem naše zemlje i u inozemstvu.

Suvremeno vrijeme donosi napredak tehnike, tehnologija i mogućnosti komunikacije, pa su članovi KUD-a 2012. godine dali izraditi web stranicu www.kudbarban.hr. Osim navedenog članovi KUD-a Barban rade na zaštiti, očuvanju i upoznavanju mladih s običajima Barbanštine putem prezentacija, radionica i dr.

Treba spomenuti vrijedne ljude koji su svih proteklih 40 godina članovi KUD-a Barban, to su Nives Trošt (Licul), Marčelo Broskvar, Žarko Rojnić i Vladimir Kožljan. Aktivni članovi KUD-a već 30 i više godina su Josip Trošt, Nevija Kožljan (Broskvar), Dean Maurić, Toni Maurić, Željko Glavaš, Nevia Kožljan (Mišan), Lara Vale (Broskvar) i Doris Maurić (Grgorinić). Svi nabrojani "mladići i divojke", članovi su plesne grupe veterana i na koncertu koji KUD sprema kao dio obilježavanja 40. godišnjice djelovanja zaplesati će  "Barbanski balon". Članovi KUD-a su izuzetno ponosni što je očuvano gotovo 40 originalnih ženskih i muških narodnih nošnji, toliko još novih sašiveno, od zaborava otrgnuti mnogi lijepi stari napjevi i svirke, toliko koraka starih plesova naučeno i zapamćeno. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter