U subotu u Vodnjanu smotre vina i maslinova ulja

Franko Raguž, Klaudio Vitasović i Morena Smoljan Makragić najavili su manifestaciju (D. ŠTIFANIĆ)
Franko Raguž, Klaudio Vitasović i Morena Smoljan Makragić najavili su manifestaciju (D. ŠTIFANIĆ)

Ove će se subote u Vodnjanu održati 21. smotra vina južne Istre i 20. smotra ekstradjevičanskih maslinovih ulja, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović, direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić i Franko Raguž iz Stručne službe Agroturista.

Svečano otvorenje manifestacije je u 11 sati na Narodnom trgu uz prigodan program i megafritaju od tisuću jaja.

- Činjenica da smo stigli do 21. i 20. smotre, koje su među najstarijima na ovom području, govori o značaju ovih manifestacija za Vodnjan, poljoprivrednike i posjetitelje, rekao je Vitasović i naglasio da će se, osim na Narodnom trgu, programi Smotre odvijati i u Zajednici Talijana te Grisi.

Na Smotri vina 35 uzoraka uvršteno je u četiri kategorije, među stolnim bijelima je 20 uzoraka malvazije, muškata i chardonnaya,  a po sedam je uzoraka suhih crnih vina - terana, merlota i cabernet sauvignona te desertnih vina Vin de Rosa, dok su pjenušci u posebnoj kategoriji. Na Smotru ulja dolaze najveći istarski proizvođači te će biti prezentirana 83 uzorka, među kojima je 98 posto ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Na Narodnom trgu od 11 do 19 sati bit će i eko-tržnica, odnosno sajam ekoloških proizvoda, od 11 do 17 sati bit će otvorene kantine vina i ulja u Vodnjanu, organizirat će se vođeni obilasci Nacionalnog kolekcijskog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina, bit će otvorena palača Portarol gdje će biti postavljena izložba "Istarski kraji" Kristiana Macinića te palača Bettica, a ulaz će biti besplatan.

Novost je obilazak pod nazivom "Vodnjan po starinski" te će se grad moći obići u starom vozu kojeg vuku tovari, od 11 do 14 i od 15 do 17 sati, najavila je Smoljan Makragić. Dodjela medalja i priznanja je na rasporedu u 19 sati, a unikatne nagrade izradio je vodnjanski umjetnik Silvo Šarić. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter