U subotu u INK-u najbolje od Istra Inspirita

Petra Blašković režirala je kolaž od devet predstava - prizor iz predstave o vještici Mare u Svetvinčentu (Arhiva/Saša MILJEVIĆ)
Petra Blašković režirala je kolaž od devet predstava - prizor iz predstave o vještici Mare u Svetvinčentu (Arhiva/Saša MILJEVIĆ)

Istra Inspirit, projekt Turističke zajednice Istarske županije, Istarske županije i Istarske razvojne turističke agencije (IRTA) koji je primio četiri ugledne nagrade i priznanje, doživjet će svoju krunidbu u subotu 19. siječnja s početkom u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula.

Što ta krunidba znači pojasnila nam je redateljica predstave, diplomirana pulska glumica s osječkom adresom Petra Blašković.

- Devet različitih kulturnih, povijesnih i gastronomskih doživljaja oživilo je proteklog ljeta istarske lokacije prikazavši ih na posve nov način, a sada će najbolje iz svih tih devet kulturno-turističkih doživljaja ponovno biti prikazano unutar jednosatnog programa. Puno smo radili na tome, a svi izvođači sažet će devet doživljaja u jedan i bit će zanimljivo vidjeti kako momenti iz ambijentalnog kazališta izgledaju na pozornici INK-a, kazala je redateljica Petra Blašković. "Bit će to veliko putovanje s publikom kroz vrijeme i kroz jedinstvene priče Istre", zaključila je Blašković, s ukupno stotinjak sudionika.

Naime, program Istra Inspirit uključuje i angažman 40 profesionalnih glumaca, 80 statista, redatelja, dramaturga, kao i deset predstavnika tehničkog osoblja te pulskih studenata.

- Krunidba je osmišljena jer ovaj uspješan program ide dalje s istim organizatorima i sponzorima. Stoga se ovim programom, ovim svojevrsnim rezimeom, želimo odužiti svim pokroviteljima, jer bez njih se ne bi mogao odraditi taj "ludi" program, to je veliko hvala svima njima, rekla je voditeljica ovoga projekta Manuela Hrvatin.

Iza tima Istra Inspirita je 27 manifestacija koje su počele u lipnju prošle godine uprizorenjem bijega Verneovog lika Mathiasa Sandorfa iz pazinskog kaštela.

Saznajemo da je svaki od događaja dobio neki epitet, kako su ga gledatelji ocijenili, pa krunidba znači i to, kazala je Hrvatin.

Nakon tog programa u galeriji Vincent iz Kastva bit će upriličena izložba fotografija sa svih događanja koje su snimili Duško Marušić Čiči, Martin Čotar, Goran Šebelić i Hassan Abdelghani. U završnici subotnje večeri će se održati after party u P-14, gdje će biti prikazani inserti iz svih događanja koji su obilježili Istru Inspirit.

Grad Pula je za tu prigodu ustupio Puljanima INK besplatno, a interes je iznimno velik, tako da su gotovo sva mjesta popunjena otkako se ta manifestacija počela reklamirati putem Facebooka. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter