U subotu u Histriji 12. Festival bošnjačke kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre već 12 godina održava Festival bošnjačke kulture u Istri. Osnovni cilj Festivala je predstaviti dio kulturne i povijesne baštine Bošnjaka, ali i ostalih naroda koji žive u Republici Bosni i Hercegovini. Programi Festivala namijenjeni su pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine kako bi se tradicijska kultura njegovala i očuvala, ali i svim drugim stanovnicima Istre radi boljeg razumijevanja i građenja kvalitetnijeg suživota.

Program 12. Festivala bošnjačke kulture u Istri održat će se sutra u hotelu Park Plaza Histria sa početkom u 19 sati. Ove godine na Festivalu će nastupiti ansambl "Preporod" iz Brčkog (BiH), KUD "Vodnjan" iz Vodnjana i Mješoviti zbor Gajret koji djeluje pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Bujštine iz Umaga te Mješovita pjevačka skupina BNZ Zadarske županije. Kao posebna gošća nastupit će i Vesna Hadžić, poznata bosanskohercegovačka pjevačica. Isto tako, budući da se ove godine obilježava i 100. godišnjica rođenja Maka Dizdara, jedan dio program bit će posvećen ovom velikom bosanskohercegovačkom pjesniku.

Bošnjačka zajednica kulture Preporod iz Brčko distrikta je akademska kulturna zajednica koja je osnovana 1903. godine u Sarajevu sa ciljevima afirmacije, zaštite i predstavljanja bošnjačke kulture i tradicije. Mješoviti zbor Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" djeluje od 2014. godine i okuplja 30-ak zaljubljenika u muziku, kulturu i druženje. Dirigent hora je Fikret Piskavica, profesor muzičke kulture sa dugogodišnjim iskustvom u dirigiranju i vođenju zborova, a repertoar koji izvode je šarolik – od sevdalinki, popularne muzike, tradicionalnih pjesma do duhovne muzike. Budući da je jedan od ciljeva Festivala i uspostavljanje suradnje između gradova i našeg grada Pule, tako će i ispred Grada Brčko gost biti Esed Kadrić predsjednik Skupštine Brčko distrika, dok će ispred Grada Pule biti predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić. Na koncu programa, degustirat će se bosanskohercegovačka tradicionalna jela koja će pripremiti vrijedne članice Nacionalne zajednice Bošnjaka. Program se održava uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Istarske županije. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter