U subotu šesti Festival od pulaštri u Funčićima

S prijašnjih izdanja Festivala od pulaštri u Funčićima (D. ŠIŠOVIĆ)
S prijašnjih izdanja Festivala od pulaštri u Funčićima (D. ŠIŠOVIĆ)

U subotu će se navečer u selu Funčići po šesti put održati Festival od pulaštri na kojem se po popularnim cijenama od 20 kuna posjetiteljima nudi šugo od domaće kokoši ili pulaštra (pilića) s domaćima njokima, makaronima ili fužima.

Degustacija, podjela jela i ocjenjivanje stručnog žirija počinje u 19 sati, a pola sata kasnije proglasit će se najbolji kuhari te nastaviti s plesom do dugo u noć uz Replay band. Da bi šugo bilo zaista kvalitetno potrebno ga je kuhati punih pet sati, pa će se 12 kuharskih ekipa iz čitave Istre na mjesnom igralištu sastati već u 13 sati kako bi sve pripremili do 14 sati kada započinju s kuhanjem na špahorima (štednjacima) na drva.

- Šugo mora bit isključivo od domaće kokice i nikakva mesnica ne dolazi u obzir, rezolutan je gračaški načelnik Ivan Mijandrušić. Podsjetio je da se manifestacija održava na inicijativu predsjednika Sportskog društva Funčići Denisa Damijanića i Mjesnog odbora Bazgalji te naveo da za razliku od ostalih smotri koje su u općini pokrenuli tijekom godina nije dobio parnjaka, pa se radi o jedinstvenoj istarskoj manifestaciji. Istaknuo je da je cilj smotre oživiti ovaj kraj općine, ali i promovirati domaći proizvod. Istoga dana u 14 sati na obližnjoj će se livadi održati turnir u tradicionalnom pljočkanju u kojem će sudjelovati osam ekipa.

- SD Funčići ove godine obilježava 10 godina postojanja i izgradnje igrališta u Funčićima u kojem nam je pomogla općina, pa od danas do petka organiziramo malonogometni turnir na kojem će sudjelovati 16 ekipa, kazao je predsjednik udruge Damijanić. U prva će dva dana momčadi razigravati podijeljeni u četiri skupine, dok će se u petak odigrati završnica turnira. Uz nagrade za najbolje ekipe nakon turnira je predviđena zabava uz DJ-ja. Organizatori su Općina Gračišće i SD Funčići. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter