U subotu se možemo nadati i snijegu na Učki

Snježni pokrivač očekuje se samo u gorju (M. ANIČIĆ/Novi list)
Snježni pokrivač očekuje se samo u gorju (M. ANIČIĆ/Novi list)

Mnogi će se razveseliti drastičnoj promjeni vremena koja nam stiže za vikend - tmurno i toplo vrijeme zamijenit će isprva kiša, a potom i škura bura i znatan pad temperature, pogotovo u gorju. Snijeg se u subotu svakako očekuje u Gorskom kotaru, a hoće li i u kojim količinama zabijeliti i Učku, još je rano prognozirati. Prema istarskom meteorološkom portalu Istramet dani nakon fronte mogli bi donijeti osjetno hladnije vrijeme uz jutarnje mrazeve na cijelom području.

Nakon kiše u petak nad istarskim poluotokom, Državni hidrometeorološki zavod prognozira kišni vikend nad Pazinom, Porečom, Pulom i Rovinjom - u subotu će minimalna temperatura u Pazinu iznositi 4, a u nedjelju 2 stupnja Celzija, u Puli u subotu 6, u nedjelju 5 stupnjeva, u Poreču će u nedjelju najniža temperatura iznositi 4 stupnja Celzija. Maksimalne temperature neće prelaziti 15 stupnjeva. U subotu će u Puli puhati jaka bura, a u Pazinu jak istočnjak, dok će u nedjelju u oba grada okrenuti na tramontanu. Na zapadnoj obali očekuje se u subotu jak vjetar istočnog smjera, u Rovinju i olujan.

Prema Istrametu, s padom temperatura zraka u gorju vrlo vjerojatno valja očekivati prvi jesenski snijeg, koji je statistički trebao pasti još u listopadu. No, o količinama je još uvijek nezahvalno govoriti. "Uz kišni val koji će prema svemu sudeći zahvatiti cijelo područje, ponegdje bi moglo čak i zagrmjeti! Slab do umjeren vjetar promjenjivog smjera naglo će zamijeniti tramontana i bura koja će na poznatim lokalitetima prolazno imati olujne udare", objavio je jučer istarski meteorološki portal.

- Zahlađenje stiže u subotu, a ono će se najviše osjetiti u gorju gdje će se temperature zraka sniziti i za 15-ak stupnjeva Celzija. Zahlađenje će zahvatiti veći dio Europe. Hladna fronta nam stiže sa sjevera kontinenta, a pritom se očekuje i stvaranje Genovske ciklone, no ipak je još prerano za zimska iznenađenja u nižem području, uključujući i Jadran. Snježni pokrivač očekuje se samo u gorju, objasnio je Petar Radovan, predsjednik udruge Istramet i urednik portala. S ovim tjednom trebao bi doći kraj maglama na zapadu i jugu Poluotoka, koje su se razvijale na otvorenom moru. Kako Radovan objašnjava, ovakve pojave češće su na proljeće kada do razvoja magle dolazi uslijed još uvijek hladnog mora te brzog zagrijavanja kopnenog dijela.

- Zahlađenje nam prema svemu sudeći na dulje vrijeme donosi sasvim drukčiji tip vremena u odnosu na dosadašnji tijek studenog, a iako je izgledno da će idući tjedan biti i dosta sunčanog vremena, povratak ovako ekstremnih temperatura zraka se ne očekuje, zaključuje Radovan. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter