U subotu premijera predstave "Egzorcizam" u INK-u

Iz predstave "Egzorcizam" (Hassan ABDELGHANI)
Iz predstave "Egzorcizam" (Hassan ABDELGHANI)

U subotu u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula bit će premijerno izvedena predstava "Egzorcizam" Dalibora Matanića koji potpisuje i režiju, a predstava će se nakon premijere prikazivati od ponedjeljka do subote svaku večer u 20 sati.

Kako je na konferenciji za novinare u četvrtak napomenula ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić radi se o multimedijalnom projektu s obzirom da se radi i na filmu.

Matanić je podsjetio kako je njegova prošla suradnja s INK-om kada je režirao "Thelmu & Louise" donijela nagradu Hrvatskog glumišta, a velike planove ima i za "Egzorcizam".

- Cilj je da predstave koje radim ovdje prenesu glas INK-a i da se za INK čuje internacionalno. Zanimljivo je bilo raditi tu temu pročišćavanja iz više kutova a da se nitko ne osjeća napadnut ali da se kritički postavljamo prema svemu, otvoriti što više pitanja, ali je cilj vrlo plemenit, rekao je Matanić koji je s većim dijelom ove glumačke ekipe radio u predstavi "Thelma & Louise", no istaknuo je i dvoje ljudi koje je nazvao "draguljima" a to su inspicijent i organizator Manuel Kaučić koji u predstavi i glumi te kostimografkinja Desanka Janković.

Niki Ivančić i Marku Braiću koji su nekad bili dio Dramskog studija INK-a ovo će biti prvi veći projekt nakon završene akademije.

- Ovo je najbolja ekipa s kojom itko može raditi, svi se podržavaju i vole, krenula je entuzijastično Ivančić koja je objasnila da je rad na predstavi fizički i psihički težak ali da istovremeno uživaju u svakom koraku. Jednako je dobronamjeran bio i Braić koji je objasnio da je "bačen u kreativnu mašinu", ali da su predstavu svi zajedno gradili te da je imao prilike učiti od svakog pojedinačno.

Za razliku od njih ova premijera označit će povratak na pozornicu Helene Minić Matanić nakon dvije godine. Ivančićku je spremala za prijemni ispit, a i Braića zna dobro te je za njih rekla da su pravo osvježenje. U predstavi glumi i njena prijateljica Lana Gojak.

- Bavimo se egzorcizmom likova i društva pa će svatko u publici, svejedno voli li horrore ili ne, dobiti nešto za sebe, rekla je Gojak koja tumači ulogu novinarke.

Još jedna iskusna dama hrvatske kazališne scene je Senka Bulić koja vodi svoje autorsko kazalište i bira projekte na kojima će raditi no ovaj put ju nije bilo teško nagovoriti da dođe jer joj je inspirativno s ovom ekipom raditi i družiti se.

- Teatar se zapravo pretvorio u okoštalu instituciju gdje je sve naručeno s ove ili s one strane, a jako malo se događa svježih, pametnih stvari, zato što nema ni tog pokušaja da se napravi nešto živo, organski. Mislim da teatar radi za publiku i da se preko velikih i bolnih tema može doći do publike koja nije bedasta i koja ima veće zahtjeve nego što mi mislimo da ima. Ovo je veliki dramski komad koji u sebi ima niz mehanizama i slojeva koje treba dekodirati i s kojima se treba baviti, kazala je Bulić koja je rekla da će publika u "Egzorcizmu" biti zajedno s njima na sceni i bit će njihov "osmi glumac".

Uloga svećenika u predstavi pripala je Janku Popoviću Volariću koji vrši sam egzorcizam.

- To je metafora pročišćenja likova. Tek kada ti likovi pobijede zlo u sebi, onda je taj egzorcizam moguć, napomenuo je Popović Volarić koji je ispričao da su na predstavi puno radili zajedno, isprobali razne postavke, kopali su i kopali… "I mi smo sebe naučili pročišćavati", nadovezao se Matanić. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter