U subotu pokop Jovanke Broz u Kući cvijeća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udovica nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Jovanka Broz bit će pokopana u subotu u 12 sati uz vojne počasti pored grobnice svog supruga u Kući cvijeća u Beogradu, koja je sastavni dio Muzeja povjesti Jugoslavije.

Jovanka Broz preminula je 20. listopada u Kliničkom centru Srbije u 89. godini, nakon dvomjesečnog liječenja i tri desetljeća života u izolaciji, nakon Titove smrti 1980.

Sprovodu Jovanke Broz, za koji je obitelj tražila da bude skroman i bez posebnih ceremonija, prisustvovat će dvadesetak izaslanstava antifašista iz svih krajeva bivše Jugoslavije te brojni poklonici koji osobno ili organizirano Kuću cvijeća i inače posjećuju uz obljetnicu Titove smrti i nekadašnji praznik Dan mladosti 25. svibnja.

Beogradski mediji u petak izvješćuju da će lijes Jovanke Broz biti položen u Kući cvijeća, lijevo od grobnice u središnjem dijelu, bez vjerskih i ideoloških simbola i bez državne zastave, uz zvuke posmrtnog marša i uz vojne počasti.

Na lijesu neće biti ni jugoslavenska ni srpska trobojka jer, po ocjeni odbora za pokop, "Jovanka nije imala državnu dužnost", dok je vojne počasti - počasnu stražu uz odar i plotun zaslužila kao potpukovnica JNA i nositeljica partizanske spomenice 1941.

Na ploči od bijelog mramora, identičnoj onoj na Titovoj grobnici, pisat će samo "Jovanka Broz 1924-2013", a počasnu stražu od pripadnika Garde Vojske Srbije preuzet će Jovankini suborci iz Šeste ličke partizanske brigade.

Kako je najavljeno, na sprovodu će govoriti premijer Ivica Dačić, Jovankin rođak Goran Aleksić i predsjednik Saveza udruge boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-45 (SUBNOR) Miodrag Zečević. Predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na sprovodu će zastupati njegova supruga Dragica jer, po objašnjenju u uredu šefa države, Nikolić ima ranije preuzete obveze.

Po dosadašnjim najavama u beogradskim medijima, očekuje se da će izaslanstvo Srba iz Hrvatske predvoditi saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, dok će na čelu crnogorskog izaslanstva biti veleposlanik Igor Jovović te predstavnici SUBNOR-a i antifašista - general Jovo Kapičić i nekadašnja veleposlanica u Beogradu Anka Vojvodić.

Dolazak na pokop najavila su i izaslanstva Jugoslavenskog centra Tito iz Beograda, društava J. B. Tito iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Europe iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana J. B. Tito iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije, Narodne komunističke partije BiH, Saveza antifašista i boraca NOR kantona Sarajevo i drugi.

Jovanka Budisavljević Broz rođena je 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Po navodima iz životopisa, imala je 17 godina kad je postala članicom Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a sudjelovala je u NOB-u od 1941. Većina članova njezine obitelji stradala je tijekom Drugog svjetskog rata. Nositeljica je više ordena i partizanske spomenice 1941.

U braku s Titom bila je od 1952. do njegove smrti 1980. godine, nakon čega je izolirana i neslužbenom odlukom tadašnjih vlasti praktički protjerana iz javnog života.

Vlada Srbije odlučila je udovoljiti njezinoj želji da bude pokopana uz svog supruga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter