U subotu počinju Dani švoja na sjeverozapadu Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu počinje još jedno izdanje popularnih Dana švoja, gourmet manifestacije koja će se do 30. studenog održavati na sjeverozapadu Istre u organizaciji turističkih zajednica Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle. Prezentacija ove manifestacije tijekom koje će se po pristupačnim cijenama u 18 restorana i konoba nuditi bogata i raznovrsna ponuda specijaliteta na bazi cijenjene bijele ribe - lista ili lokalnog naziva švoja - održana je danas u zambratijskom restoranu Pergola.

Kušale su se delicije kreativne kuhinje vlasnika Pergole Fabricija Vežnavera, koje su bile popraćene najboljim lokalnim proizvodima iz susjedstva, vinima Morena Degrassija i maslinovim uljem Mate Aleksandre Vekić.

- Tijekom godina ova je manifestacija postala jedan od simbola ovog našeg dijela Poluotoka, što potvrđuju mnogobrojni posjetitelji koji nam se s jesenskim danima iznova vraćaju. Upravo je cilj njenog pokretanja, kao i svih ostalih kao što su dani šparuga, jadranskih liganja i školjaka, bio produžetak turističke sezone, naglasio je Dario Penco iz TZ-a Umaga.

- List je divlja riba, ne uzgaja se, a spaja Hrvatsku i Italiju. Naime, rađa se u Istri, zatim kreće put venecijanske lagune gdje raste, a potom se zbog reprodukcije opet vraća u naše more, veli Penco.

Šef kuhinje Vežnaver pripremio je niz jela baziranih na svježem sezonskom povrću i švoji. "Zbog ovakvih događanja mi ugostitelji, ali i kuhari moramo iznova promišljati tradicionalne namirnice poput švoje, što nam je pravi izazov, ali i zadovoljstvo. Pripremati lokalnu namirnicu u razdoblju kada je na vrhuncu jamči kvalitetu pripremljenog jela, čineći tako svaki slijed gastronomskim doživljajem", kazao je.

Ponudio je za početak svježe povrće s mariniranim tartarom od lista, pa carpaccio od švoje na mariniranom koromaču, slijedili su domaći punjeni ravioli s tikvom u šugu od lista, s malo bijelog tartufa te za kraj file od lista na podlozi od svježeg špinata, pojačan mariniranim carpacciom od vrganja.

Uz Pergolu u ovom gourmet projektu sudjeluju lokali Buščina, Melon, Nono, Toni i Zlatna vala s Umaštine, potom Mulino, Segio i Stari Kaštel iz Buja, Navigare i San Benedetto iz Novigrada, San Rocco iz Zenon iz Brtonigle, Villa Vilola i Villa Rosetta iz Zambratije i Badi iz Lovrečice. Nudit će se više jelovnika, cjenovno različitih, čime će biti prilagođeni svakom džepu. Svi se mogu pogledati na web-stranici klastera www.coloursofistria.com. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter