U subotu počinje XXII. Tuberfest

Irina Štokovac i Aleksander Krt (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Irina Štokovac i Aleksander Krt (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Livadama, uz sam rub Motovunske šume, najpoznatijeg staništa tartufa ovog vikenda održava se tradicionalni, XXII. Tuberfest - dvodnevni sajam istarskog bijelog tartufa i poljoprivrednih proizvoda. Organizator najdugovječnijeg sajam tartufa je Turistička zajednica Općine Oprtalj. U Livadama se nastavljaju i Dani Zigante tartufa u zasebnom šatoru pa će Livade potvrditi titulu najvećeg jesenjeg sajma tartufa u regiji.

Očekuje se ukupno pedesetak izlagača poljoprivrednih proizvoda te nekoliko tvrtki registriranih za promet tartufima, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Aleksander Krt, načelnik oprtaljske općine i predsjednik TZ-a.

- Kada smo pokrenuli sajam tartufa cilj je bio pokazati da na našem području imamo prirodni resurs kojeg treba valorizirati. Upravo zahvaljujući sajmu tartufa, ali i privatnim inicijativama koje su se nakon toga pojavile, u protekle 22 godine Livade su se razvile kao naselje te postale prepoznatljive u cijelom svijetu kao centar svijeta tartufa, rekao je Krt.

U subotu i nedjelju sajam svoja vrata otvara u 13 sati. U subotu je uz otvaranje predviđen nastup limene glazbe Zajednice Talijana Buje, te izložba radova Likovne radionice Zajednice Talijana Livade - Gradinje. U organizaciji Zajednice Talijana, najavila je predsjednica Irina Štokovac, je i prodaja kolača po promotivnim cijenama u humanitarne svrhe koje će ispeći vrijedne domaćice Livada i okolnih naselja. Sredstva će se donirati za kupnju didaktičke opreme Dječjem vrtiću Oprtalj. Lani su usmjerena u Gradinje za obnovu društvenog prostora, a predlani u obnovu Društvenog doma u Livadama.

U 14 sati je show cooking, promotivna degustacija jela s tartufima, u 14.30 sati humanitarna biciklijada "U potrazi za tartufom"; a u 15.30 sati je pokazno traženje tartufa. Slijedi biranje i ocjenjivanje najvećeg tartufa sajma, licitacija tartufa te zabavni program.

Dva sajma u Livadama
Uz oprtaljski TZ, sajam tartufa i autohtonih proizvoda, u zasebnom šatoru organizira i Giancarlo Zigante. Sajam u sklopu Dana Zigante tartufa u subotu i nedjelju otvara se u 10, a traje do 20 sati. Uz tartufe na sajmu su izloženi i autohtoni istarski proizvodi poput vina, maslinovih ulja, sireva, pršuta, meda, rakija travarica…

Tijekom oba sajamska dana održava se promocija i promotivna prodaja svih proizvoda, licitacija skupocjene gljive, kulinarski show te izlet turističkim vlakićem u samo srce Motovunske šume na pokazno traženje tartufa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter