U subotu "Pazi što jedeš"

Nenad Kuftić, Tanja Kocković Zaborski i Vanja Valić (A. KANCELAR)
Nenad Kuftić, Tanja Kocković Zaborski i Vanja Valić (A. KANCELAR)

"Pazi što jedeš" naziv je manifestacije Etnografskog muzeja Istre, pokrenute lani, koja će se u subotu od 10 do 16 sati održati u pazinskom Pučkom otvorenom učilištu. Najavili su je jučer u Puli organizatorica Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre, Vanja Valić zadužena za marketing manifestacije i voditelj ekološkog dijela sajma Nenad Kuftić.

Sudionici manifestacije dolaze iz Istre i drugih dijelova Hrvatske, a budući da je program realiziran u suradnji Koordinacije istarskih muzeja, bit će predstavljen katalog zajedničke izložbe istarskih muzeja "Ki sit ki lačan" koja je do petka otvorena u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca.

Katalog ove dobro posjećene izložbe prezentirat će autori Tajana Ujčić i Franko Lukež.

Maja Žebčević Matić iz Gradskog muzeja Požega predstavit će pak projekt "Muzej u loncu", rezultate istraživanja tradicijske prehrane Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća te njegovo značenje u širenju gastronomsko-turističkih i ekoloških vrijednosti.

Projekt "Taste of Croatia", koji promovira male proizvođače, vinare i ugostitelje koji nisu nadohvat ruke prosječnom turistu, a nude lokalnu hranu i vino prezentirat će Lada Radin i Goran Zgrablić.

Zbog čega će se ubuduće na proizvodima izgubiti oznaka dijetetskog proizvoda prema napucima Europske unije objasnit će Augusta Fabijanić.

Posjetitelji će moći naučiti ili se prisjetiti kako se pripremaju fuži ili pljukanci na radionicama tradicijske prehrane pod nazivom "Pašta po starinski" u 11 i 12 sati. Usto će biti organizirana i razmjena sjemenja te sajam ekoloških proizvoda gdje će posjetitelji moći degustirati ili kupiti proizvode iz Istarske, Primorsko-goranske Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

Koncert će u podne održati etno-grupa Veja. Ulaz je besplatan, a više informacija moguće je dobiti na www.pazistojedes.com.

Etnografski muzej Istre, kao i lani, organizira manifestaciju u suradnji s Udrugom ekoloških proizvođača Istarski eko proizvod, a podupire ih i Istarska županija. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter