U subotu otkrivanje kipa Giuseppea Del Tona


Brončani kip Giuseppea Del Tona, klasičnog filologa, pisca i pjesnika, svećenika i službenika Svete stolice rođenog u Vodnjanu, bit će inauguriran pored crkve Sv. Blaža u subotu u Vodnjanu. Blagoslov i otkrivanje kipa visokog 2,5 metra uslijedit će nakon mise u župnoj crkvi koju će voditi porečki i pulski biskup Dražen Kutleša i koja počinje u 17 sati, najavio je vodnjanski župnik Marijan Jelenić.

Autor kipa uglednog Vodnjanca je akademski kipar Mate Čvrljak.

- To je najveći brončani kip u Istri. Kao što je Del Ton po mom sudu vjerojatno najveći čovjek koji se rodio u Istri nakon svetog Jeronima, rekao je Jelenić. Del Ton (rođen 1900. u Vodnjanu, umro 1997. u Vatikanu), blisko je surađivao sa šest papa, a kao vodeći autoritet kada je u pitanju latinski i grčki jezik šest je desetljeća bio tajnik papinskih pisama.

- Bio je protonotar, a kada je umro papa Ivan XXIII. on je bio taj koji je zatvarao kardinale u konklave. Predvidio je i da će Ivan Pavao II. postati papa. Ovo je velika stvar i za Vodnjan jer je riječ o čovjeku koji se družio s najvećim ljudima svog doba, rekao je Jelenić. Treba napomenuti da je prijateljevao s glasovitim talijanskim franjevcem Padre Pijom, čudotvorcem i mističarom. Širu priču o Del Tonu objavili smo lani u našim novinama pod naslovom "Vodnjanac koji je bio s papama na ti".

- Jedini je opisao, zapravo opjevao spuštanje čovjeka na Mjesec na latinskom jeziku. Naravno, pritom je morao i smisliti tehnološke nazive na latinskom koje taj jezik ne poznaje. NASA je taj latinski tekst otkupila za sva američka sveučilišta, kaže Jelenić. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter