U subotu na tržnici potpisivanje peticije za umirovljenike

Hrvatska je četvrta po siromaštvu starijih u Europskoj uniji (N. LAZAREVIĆ)
Hrvatska je četvrta po siromaštvu starijih u Europskoj uniji (N. LAZAREVIĆ)

Sindikat umirovljenika Hrvatske pokrenuo je 29. listopada akciju potpisivanja peticije "Glasam protiv siromaštva starijih osoba" koja traje do 10. prosinca. SUH poziva sve građanke i građane, mlade i manje mlade da potpišu peticiju u znak solidarnosti s hrvatskim umirovljenicima i starijim osobama.

"Razmatrajući teški položaj umirovljenika, s obzirom na to da mirovine kontinuirano opadaju, a samo vlade se mijenjaju, odlučili smo naše zahtjeve, poduprte rezultatima peticije, uručiti budućoj Vladi, da bismo time potaknuli da probleme siromašenja starijih osoba stavi na dnevni red. Naši zahtjevi se mogu sumirati u tri cjeline: izgradimo zid protiv siromaštva starijih osoba, poboljšajmo model usklađivanja mirovina i unaprijedimo zaštitu i participaciju umirovljenika", kažu nadležni u SUH-u.

Akcija će se provoditi u svim podružnicama u Istri, u Fažani, Labinu, Medulinu, Novigradu, Pazinu, Poreču, Puli, Roču, Svetvinčentu, Umagu i Vrsaru. Osim u prostorima podružnica u njihovo radno vrijeme, prikupljanje potpisa obavljat će se i na javnim mjestima, a u Puli sljedeće četiri subote u jutarnjim satima na Gradskoj tržnici i tržnici na Verudi, kao i u Labinu. Peticija se može potpisati i na www.suh.hr.

Kako piše u peticiji, svaki treći građanin stariji od 65 godina je siromašan; četvrti smo po siromaštvu starijih u Europskoj uniji; 630.000 umirovljenika ili 55 posto ima mirovine niže od 2.000 kuna; među tri smo posljednje zemlje EU-a po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći (39 posto!). U zadnje tri godine mirovine su usklađene za prosječno pet kuna. Ne postoji "socijalna mirovina" za one bez ikakve mirovine; država ne brine o obrani dostojanstva i standarda starijih osoba, navodi se taksativno u uvodu peticije.

Stoga traže da građani daju glas protiv siromaštva starijih osoba i da se pridruže zahtjevima za povećanjem mirovine za sve one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, jer su zakinuti za oko 19 posto, da se uvede minimalna mirovina u visini 50 posto minimalne plaće, da se uvede tzv. socijalna mirovina (državna naknada za starije od 65 godina bez mirovine) na teret proračuna.

Također, peticijom se zahtijeva poboljšavanje modela usklađivanja mirovina na način da se uvede novi model usklađivanja mirovina s rastom plaća zaposlenih i potrošačkim indeksom izrađenim posebno za usklađivanje mirovina. Da se potrošački indeks za mirovine ne smije računati na temelju kretanja svih cijena, već samo cijena hrane, stanovanja, zdravlja i prijevoza te da se dvaput godišnje mirovine usklađuju s povoljnijim faktorom (porast plaća ili potrošačkog indeksa), a jednom godišnje s rastom bruto društvenog proizvoda.

U konačnici traže i unaprjeđenje zaštite i participacije umirovljenika, odnosno da se uvede posebni pravobranitelj za starije osobe te savjetodavna tijela za umirovljenike i starije osobe na razini županija, gradova i općina. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter