U subotu na pulskoj tržnici Ucvirkenfest

(Arhiva)
(Arhiva)

U subotu će se na pulskoj tržnici održati četrnaesti Ucvirkenfest, gastronomska manifestacija posvećena čvarku, odnosno ucvirku, prvoj pučkoj prerađevini od svinjskog mesa. Manifestaciju organiziraju Tržnica i agencija Avenue, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije te "gastro palicu" Budimira Žižovića.

Popularizacija čvaraka

Ovu su manifestaciju još 2002. godine pokrenuli upravo Budimir Žižović i Alfredo Kocijančić. Prve dvije godine domaćin je manifestacije bio restoran "Stari grad 02" u Puli, a kasnije je festival gostovao diljem Istre u raznim restoranima, konobama i seoskim turističkim domaćinstvima. U misiji populariziranja ove jednostavne namirnice na vidjelo su tako tijekom godina izašla brojna zaboravljena jela od čvaraka i sa čvarcima budući da je Istra jedina regija u Hrvatskoj koja ima toliko mnogo tradicionalnih jela vezanih za žmare, ocvike, čvarke. Na manifestaciju osim domaćih, sa svojim varijantama čvaraka dolazili i gosti iz svih krajeva Hrvatske.

Posljednjih godina Ucvirkenfest se redovito održava na pulskoj tržnici, a tako će biti i ove godine kada će se pokušati vratiti sjećanje na prvu godinu održavanja manifestacije kada je glavna zvijezda među svim ponuđenim jelima bilo jelo iz sjeverne Istre, zelje i krumpiri s maslinovim uljem, češnjakom i čvarcima.

Podjela 500 porcija

Stoga će u velikoj pulskoj tavi, Žižović i ekipa Rock caffea, od deset sati započeti s pripremanjem upravo ovog jela i to u količini od oko 500 porcija koje će poslužiti s posebnim kruhom, u kojem će, dakako, biti čvaraka.

Degustacija jela je besplatna, a gastro događaj će biti začinjen i glazbenim programom. Partneri ovogodišnje manifestacije su ove godine restoran Markat i poduzeće Splendid-Pula, nekadašnje popularno Sljeme, jedini restoran iz te generacije samoposluživanja koji je preživio do dan danas, a koji ove godine obilježava 50 godina postojanja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter