U subotu na medulinskoj rivi kanat na tanko i debelo

Detalj s lanjske smotre koja je održana u Rovinju (J. PREKALJ/arhiva)
Detalj s lanjske smotre koja je održana u Rovinju (J. PREKALJ/arhiva)

Centralna, 48. smotra narodne glazbe i plesa Istre održat će se u subotu na medulinskoj rivi s početkom u 20 sati, najavila je na konferenciji za novinare tajnica pulskog SAKUD-a Gabrijela Peruško Pujas. Središnjem dijelu manifestacije prethodile su tri lokalne smotre kulturno-umjetničkih društava, pjevača i svirača s Puljštine, Pazinštine, Buzeštine, Bujštine, Rovinjštine, Poreštine i Labinštine.

Nastupit će 250 izvođača, samostalno ili u sklopu jednog od 13 KUD-ova, a predstavit će se pulski KUD Uljanik, Folklorno društvo Cere, KUD Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, KUD Matko Laginja iz Svetog Lovreča, Folklorno društvo Pazin, Folklorna sekcija Armando Capolicchio Zajednice Talijana Galižana, KUD-ovi iz Savičente, Barbana i Raklja, KUD Dvigrad iz Kanfanara, RKUD Rudar iz Raše, KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana te DKUS Mendula iz Medulina.

- Smotra je prvi put održana još 13. i 14.kolovoza daleke 1966. u Motovunu, kao jedini način da se ova hrvatska kulturna baština otrgne zaboravu. Osnivači su skladatelj i muzikolog Slavko Zlatić te muzikolog i tadašnji glazbeni urednik Radio Pule Renato Pernić, rekla je Nevia Kožljan, predsjednica Odbora smotre.

Na smotri će biti izvedeno 29 točaka, odnosno plesovi: šete paši-špic polka, balun/balon, ballo di kušin, mazurka, cotić, la forlana i tanac, zatim svirke na roženice/velu i malu sopelu, vidalice, pastursku sviralu, šurle, meh. Moći će se čuti kanat na tanko i debelo, ćićsko bugarenje, kanat uz roženice, grupna kanta, canti a la longa, canti sotto le pive, taranka uz roženice, kanat po šušnjevski na tanko i debelo. Najbolje će izabrati žiri koji će činiti Vladimir Pernić, Josip Knapić i Bruno Krajcar.

- Polako se bliži pola stoljeća održavanja ove smotre koju Istarska županija podupire sve ove godine, što je samo poticaj za daljnje očuvanje nematerijalne kulturne baštine i tradicije. Posebice kad je riječ o kantu na tanko i debelo, koji je prije dvije godine uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine, rekao je Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu.

Organizatori smotre su Odbor smotre narodne glazbe i plesa Istre, SAKUD Pula i DKUS Mendula iz Medulina, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, Istarska županija, Općina Medulin, Grad Pula i medulinska Turistička zajednica. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter