U subotu manifestacija "Ulika 2014"

Mario Crnobori, Goran Buić i Ratko Erlić najavili su manifestaciju
Mario Crnobori, Goran Buić i Ratko Erlić najavili su manifestaciju

Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Ulika 2014.", koja će ove godine doživjeti deveto izdanje u Medulinu su najavili općinski načelnik Goran Buić, Mario Crnobori, predsjednik poljoprivredne udruge Ulika u ime organizatora, te članovi udruge.

- Općina Medulin je jedna od najturističkijih destinacija u Hrvatskoj pa je ova manifestacija dobar spoj druženja, poljoprivrede i turizma. Bočice maslinovog ulja su čest suvenir i dobra reklama za Medulin, rekao je Buić.

Manifestacija će se održati u subotu, 10. svibnja u polivalentnoj balon dvorani te u prostorijama Osnovne škole Dr. Mate Demarina u Medulinu, najavio je Crnobori. Svečano otvaranje manifestacije je u podne uz prigodni program lokalne folklorne skupine DKUS Mendula, nastup Serđa Valića i degustaciju maslinovih ulja.

U 13 sati slijedi posjet uljari "Nono Bruno" u Banjolama, za koju će biti organiziran autobusni prijevoz. Od 13 do 20 sati slijedi i izlaganje te degustacija slanih i slatkih istarskih delicija.

Pokazna rezidba maslina, koju će demonstrirati agronom Edi Družetić, počinje u 15 sati, dok edukativno predavanje agronomkinje Zrinke Krpan-Buić slijedi u 16 sati. Družetić će o zaštiti od maslinovog svrdlaša govoriti u 17 sati.

Svečana dodjela priznanja i nagrada "Ulika 2014." počinje u 19 sati, a u 20 sati je svečana zajednička večera uz nastup Anelida, Vesne Nežić Ružić i DKUS-a Mendula.

Udruga je formirana prije 20 godina, prva smotra bila je 2006. i tada je na njoj bilo desetak maslinara, rekao je Crnobori, a sad će biti prezentirano oko sto uzoraka ulja iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Među njima će biti maslinari koji su već osvajali medalje za svoja ulja. Udruga Ulika broji 140 aktivnih članova koji zajedno imaju oko 60 tisuća stabala maslina, te sudjeluje na gotovo svim manifestacijama u Hrvatskoj. (P. LUKEŽ)    


Podijeli: Facebook Twiter