U subotu humanitarni koncert Tonyja Cetinskog u LMC-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za novinare predstavnici Lighthouse Music Cluba (LMC) i tvrtke Muzička zvijezda, čiji su vlasnici Nikolai i Tatiana Viktorov, najavili su humanitarni koncert Tonyja Cetinskog koji će se održati sutra u LMC-u s početkom u 23 sata.

- Svaki put kada dođem u Istru srce mi drugačije tuče. Jedva čekam koncert u Vodnjanu jer istarska publika je posebna. Zna što želi i što ne želi. Na moju sreću, još sam u ovoj prvoj kategoriji i hvala joj na tome, rekao je Cetinski.

Direktor Muzičke zvijezde Milan Rašula rekao je da će dio prihoda od prodaje ulaznica biti iskorišten za nabavu opreme za odjel pedijatrije Opće bolnice Pula.

- Nikolai i Tatiana su pozivom bliski medicini pa rado sudjeluju u humanitarnim akcijama vezanim uz pulsku bolnicu. U dogovoru s voditeljima pedijatrije odlučili smo nabaviti uređaj koji im je u ovom trenutku potreban, a radi se o takozvanom CPAP uređaju za respiratorni trakt, čija je vrijednost 39.875 kuna bez PDV-a. Donirat ćemo ga neovisno o prihodu s koncerta, naveo je Rašula.

Dosad su, kaže, dobili i ponudu dobavljača, Tehnomedike, a čim je odobri Ministarstvo zdravlja, uručit će donaciju bolnici. Vjeruje da će to biti unutar 30 dana.

Neonatologinja dr. Mirna Milevoj-Ražem istaknula je značaj novog uređaja, koji služi neinvazivnoj ventilaciji pozitivnog tlaka kroz nos djeteta, odnosno upuhivanju vlažnog i toplog zraka u pluća preko nosa, pa dijete ne treba intubirati.

- Imamo jedan takav uređaj, star šest godina, a upotrebljavamo ga otprilike jednom mjesečno. Događalo nam se da imamo potrebu za takvim uređajem kod blizanaca, a nismo imali drugi. Koristi se kod nedonoščadi i novorođenčadi koja teško ili ubrzano dišu, ili pak imaju druge respiratorne probleme. Uz pomoć ovog uređaja proširuju se alveole pluća i povećava njihova respiratorna površina pa dijete bolje i jednostavnije diše, rekla je dr. Milevoj-Ražem.

Rukovoditelj ginekologije dr. Davor Zoričić rekao je da će uređaj služiti u neonatologiji, ali i u drugim ordinacijama, što cijeloj bolnici podiže ugled, a roditelji mogu računati na kvalitetniju skrb za djecu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter