U subotu festival zvuka u devet novigradskih parkova

Kultur Shock
Kultur Shock

U subotu, 2. srpnja od 17 do dva ujutro diljem Novigrada održava se jedanaesto izdanje Parkfesta. No, ovogodišnji festival zvuka dobiva novu dimenziju i u svom nazivu nema broj 11, već 10.1. Dragana Sapanjoš, članica udruge Mokar prst, koja organizira manifestaciju, pojasnila nam je da su upotrijebili informatički termin 10.1 da bi naglasili da ove godine unose brojne novine u cjelodnevni program i kako bi istaknuli da su okrenuli novu stranicu i počeli stvarati novu festivalsku priču.

Program iznenađenja

Veli da program počinje već u petak popodne i navečer, u blizini autobusne stanice, kada će udruga Mokar prst prirediti program iznenađenja kojim će najaviti Parkfest. U subotu će se novigradski parkovi i ulice pretvoriti u pozornice koje će okupiti razne kulturne stvaratelje, ali će priliku dobiti i mladi neafirmirani stvaratelji (glazbenici, umjetnici, glumci, djeca...). Ulaz na sva događanja je besplatan.

U parku Mladih će Društvo naša djeca iz Novigrada održati radionicu zvuka za djecu nazvanu Parlafon na kojoj će se istraživati različiti zvukovi iz prirode i glazbe. U parku Irme Benčić će udruga Mokar prst postaviti vizualnu instalaciju novonastalih ideja o zvukovima koji su razvijeni nakon dolaska tekstualnih poruka. Taj program se zove "Fsss…".

U parku Giovanni Rusgnach će udruga Mokar prst postaviti zvučnu instalaciju i prepričati film za slijepe na talijanskom jeziku "Sedmi pečat". Koncert će održati Sara Renar, koja je lani osvojila nagradu Porin za najbolji ženski vokal. U parku Ribara će udruga vinara i vinogradara Novigrada servirati crno i bijelo vino te pržene girice. Tu će tršćanska limena glazba s 25 članova Vecia Trieste svirati rock standarde. U parku Giovanni Rainis bit će postavljena zvučna instalacija u suradnji s emisijom "Slika od zvuka", radijske emisije Hrvatskog radija 3., voditeljice Eveline Turković. Bit će izloženi radovi Nika Mihaljevića, Marko Markovića, Dragane Sapanjoš, Mirjana Vodopija i Petre Mrša.

Svjetleće klupice

U parku Novigradske biskupije će udruga Mokar prst održati performance "Of Mise And Men", a pulska Visualia grupa interaktivnu instalaciju "Residence Of Light And Music". Tu će biti postavljene svjetleće klupice koje proizvode zvuk, namijenjene interakciji s publikom. Koncert će potom održati zagrebački punk-rock bend Kawasaki 3p i američki sastav Kultur Shock. Glazba ovog potonjeg sastava može se opisati kao punk, rock i heavy metal s primjesama tradicionalne narodne glazbe s područja Balkana. Inače, članovi benda rodom su iz susjedne Bosne i Hercegovine, a ove godine slave 20-tu godišnjicu karijere te u Novigradu nastupaju u sklopu svoje europske turneje.

U parku muzeja Lapidarium bit će održani razgovori s glazbenicima i gostima manifestacije koji će nastupiti tog dana u Novigradu. U parku Antonio Manzoni će udruga Error održati dramski skeč pod naziv "Sound Lesson 404". Točku suvremenog plesa "Give Me Back My Name" izvest će Ivana Vojnić Vratarić, inače članica umjetničkog kolektiva iz Pule BukaNoise, a koji će puštati glazbu s DJ seta. U parku Rivarella će nastupati duo Barimatango. Glazbeni sastav će svirati u vlakiću, jedinom gradskom prijevozu, koji će kružiti gradom, a nastupit će i bend Palme s noise glazbom, ali u trenutku pisanja teksta nije objavljeno ime parka u kojem će svirati.

Članovi udruge Mokar prst, koja organizira manifestaciju, su Denis Makin, Dragana Sapanjoš, Jasmina Bašić, Sebastijan Skoko, Bojan Pauletić, Ingrid Savarin, David Maglica i Damir Mihelić. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter