U subotu Dani vokalne glazbe Brajši u spomen

KUD "Matko Brajša Rašan" (D. ŠTIFANIĆ)
KUD "Matko Brajša Rašan" (D. ŠTIFANIĆ)

Jubilarni, deseti dani vokalne glazbe Brajši u spomen najavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare u prostorima KUD-a "Matko Brajša Rašan".

Kako je rekla predsjednica KUD-a Martina Šverko, ovogodišnji će se dani vokalne glazbe održati u subotu, 12. listopada, u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja, a nastupit će sedam zborova.

Uz domaćina, Mješoviti zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan" pod ravnanjem svestrane Tatjane Merkl, nastupit će i vokalna skupina Vox iz slovačkog Trenčina, Mješoviti pjevački zbor ustanove "Ivan Matetić Ronjgov" iz Ronjgi-Viškova, vokalna skupina Nešpula KUD-a "Matko Brajša Rašan", mješoviti zbor Mirta iz Splita, Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica iz Kraljevice te Puhački orkestar grada Pule.

Svaki će zbor izvesti po jednu Rašanovu skladbu, a zborovi će predstaviti raznoliki repertoar, od skladbi Ivana Matetića Ronjgova pa sve do ABBE i "Take a chance on me", ili Renisovog "Quando, quando, quando". Šverko je naglasila važnost ove manifestacije na kojoj je, tijekom deset godina održavanja, nastupilo više od 70 zborova iz raznih krajeva.

- Svakako je važno njegovanje Brajšine ostavštine, i drago mi je da ta manifestacija to čini kontinuirano, iz godine u godinu, jer je Brajša autor impresivnog opusa, vrlo važnog za ovo podneblje i šire. Zato svaki put fotokopiramo notne partiture svih zborova i onda ih poklanjamo sudionicima za uspomenu na ovu manifestaciju, kazala je dirigentica "Brajše" Tatjana Merkl. Ona je dirigentica i vokalne skupine Nešpula.

Predsjednica KUD-a "Matko Brajša Rašan" naglasila je i veliku ulogu tajnice Ire Gužvan-Orlić u organizaciji ove manifestacije. Voditelj programa je mladi diplomirani glumac Franjo Tončinić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter