U subotu 20. susret Armonike zad Kaštela

Anton Križanac, Lenka Šajina, Daniele Pernić i Kristijan Benčić (A. DAGOSTIN)
Anton Križanac, Lenka Šajina, Daniele Pernić i Kristijan Benčić (A. DAGOSTIN)

Jedna od najstarijih glazbenih manifestacija u Istri, Armonike zad Kaštela, poznata i kao Armonikin pir, održava se ove subote po jubilarni 20. put u Žminju, najavili su organizatori u žminjskom restoranu Pod ladonjom.

Na ovogodišnjem susretu samoukih harmonikaša očekuje se nastup više od 60 svirača iz čitave Istre, ali i južne Slovenije, koji su ovaj instrument naučili svirati iz ljubavi prema glazbi i muziciranju, kazao je Daniele Pernić čiji je pokojni otac Renato pokrenuo ovaj susret koji nije natjecateljskog tipa. Cilj manifestacije je da se harmonikaši barem jednom godišnje okupe da bi se predstavili publici, razmijenili iskustva i družili, te je stoga njihova najveća nagrada pljesak publike, koje nikada ne nedostaje. Njome se pridonosi valorizaciji tradicionalnih istarskih običaja, očuvanju tradicije te obogaćivanju turističke ponude središnje Istre, kazala je Lenka Šajina iz Turističke zajednice općine Žminj.

Svirat će se polke, valceri, mazurke, baluni, autorske pjesme, a bit će i vokalnih izvedbi. Novost je da će svirači moći nastupiti u paru, ali i dalje isključivo na harmonikama.

Program započinje već u petak izložbom "Smo vas prišli zvat na pir" koja će se otvoriti u žminjskoj Kuli u 19 sati. Zanimljiva izložba prikazat će fotografije svatova s područja Žminja od 1908. do 1980. godine koje su im ustupili Žminjci te Muzej grada Pazina. Bit će tu prikaz dote (miraza) u kaselici (škrinji), vjenčanica iz sedamdesetih godina, svadbenih bombonijera, torbica, rukavica, šešira, buketića i pisanih svjedočanstava harmonikaša koji su pratili svadbene povorke.

Sat vremena prije početka susreta, u subotu u 19 sati, upriličit će se scena svadbenih običaja – "Pir po starinski", kojom će se evocirati svadbeni običaji otprije 50 godina, kako se pregovaralo za nevjestu i koji su se kolači pekli (cukerančići, pandešpanja…). (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter