U štrajku solidarnosti i istarski nastavnici

Opći je štrajk organiziran kao štrajk solidarnosti s radnicima Arene modne kuće iz Pule i Lipika (D. Št.)
Opći je štrajk organiziran kao štrajk solidarnosti s radnicima Arene modne kuće iz Pule i Lipika (D. Št.)

U svim osnovnim i srednjim školama na području Istarske županije te na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli sutra će se od 12 do 14 sati organizirati generalni štrajk solidarnosti. Na taj će se način učitelji i profesori priključiti radnicima u brojnim institucijama, ustanovama i tvrtkama u čitavoj Hrvatskoj koji su za utorak najavili dvosatni štrajk solidarnosti povodom donošenja izmjena Zakona o radu.

Opći je štrajk organiziran kao štrajk solidarnosti s radnicima u dvjema tvrtkama u kojima radnici već duže vrijeme nisu primili plaću. Jedna od tvrtki je Arena modna kuća iz Pule, gdje radnici ove tekstilne kuće nisu primili plaću od lipnja prošle godine te su u petak započeli sa štrajkom. Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH),pokrenuo je prošlog tjedna štrajk u Zdravstveno-rekreativnom centru (ZRC) Lipik gdje 14 radnika još uvijek čeka čak 25 plaća.

- Sutra će škole biti u štrajku šesti i sedmi sat jutarnja smjena, odnosno nulti sat popodnevna smjena. Ovo je štrajk upozorenja kojom jasno poručujemo ne samo naše neslaganje s izmjenama Zakona o radu, već i načinom na koji je jednostrano raskinut kolektivni ugovor za osnovne i srednje škole te visokoškolske ustanove. Štrajkom se solidariziramo s radnicima Arene i Lipika, kazala je Linea Brkljača, županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić najavio je da će dan poslije, u srijedu, održati prosvjedni skup na zagrebačkom Markovu trgu kada bi, kako se očekuje, u saborskoj proceduri trebao biti Zakon o radu. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter